Fašizmus sa u nás neplazí, on tu je

Fašizmus sa u nás neplazí, on tu je

Počas spomienkového zhromaždenia pri príležitosti 72. výročia vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň adresoval premiér Robert Fico tvrdé slová nielen obyvateľom týchto obcí, ale celému Banskobystrickému samosprávnemu kraju.

„Nerozumiem tomu, ako na území obcí, kde vraždenie a vyčíňanie fašizmu bolo tak očividné, mohol získať podporu v parlamentných voľbách človek a strana, ktorí sa k fašizmu otvorene hlásia. V jednej 17 percent a v druhej takmer šesť percent," konštatoval Fico. Narážal na výsledky vlaňajších volieb, ktoré v Kľaku a Ostrom Grúni získala strana Mariana Kotlebu Ľudová strana Naše Slovensko. Podľa premiéra o týchto veciach treba hovoriť otvorene.

Dátum 21. január 1945 je v histórii známy ako Krvavá nedeľa. Za pomoc partizánom nemecké nacistické ozbrojené zložky v spolupráci so slovenskými kolaborantmi zavraždili 148 obyvateľov obcí Ostrý Grúň a Kľak, prevažne ženy, deti a starých ľudí. Následne ich vypálili. Masaker v Kľakovskej doline je považovaný za najbrutálnejší vojnový zločin spáchaný na území našej krajiny.

Zdroj:TASR

Ingrid Slaninková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame