Obete holocaustu nesmú ostať zabudnuté!

Obete holocaustu nesmú ostať zabudnuté!

Koncentračný tábor Nazweiler-Struthof je pre väčšinu Slovákov úplne neznáme miesto, napriek tomu ako sme sa nedávno dozvedeli II. svetová vojna v ňom zanechala aj slovenskú stopu. V barakoch sa stretli väzni takmer z celej Európy - a medzi nimi aj Česi a Slováci. Bol to jeden z najtvrdších táborov s označením „Lágerstufe 3", teda tábor tretieho stupňa podobne ako Mauthausen. Struthof bol jediný koncentračný tábor na území dnešného Francúzska a prvý, ktorý na sklonku vojny našli Američania. Pre Radio Slovakia International ho objavil kolega z francúzskej sekcie vysielania Jean-Daniel Angibaud. Dnes je tam múzeum a pamätník obetiam. Ani 73 rokov po vojne tam však dodnes nie je pamätná tabuľa, ktorá by pripomínala obete zo Slovenska a Česka. Naša rozhlasová stanica Radio Slovakia International sa preto rozhodla zmeniť to. Odovzdala na Ministerstve vnútra, ktoré má v agende aj starostlivosť o vojnové hroby zoznam získaný na mieste. Aká je možnosť napraviť situáciu a inštalovať pamätnú tabuľu sa pri tejto príležitosti zodpovednej pracovníčky príslušného odboru Jany Kráľovej opýtala Mária Mikušová.

Kráľová_Strutthof_MV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celú reláciu venovanú spomienke obetiam koncentračného tábora Nazweiler-Struthof z 27.1.2018 nájdete na našej stránke v záložke relácie, alebo v archíve.

Galéria

IMG_0004.JPG IMG_0032.JPG IMG_0008.JPG IMG_0038.JPG IMG_0015.JPG IMG_0007.JPG IMG_0040.JPG IMG_0053.JPG IMG_0066.JPG IMG_0097.JPG IMG_0100.JPG IMG_0113.JPG IMG_0126.JPG
Mária Mikušová Foto: J.D.Angibaud

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame