Do katedrály na Nitrianskom hrade sa vrátil zrekonštruovaný organ

Do katedrály na Nitrianskom hrade sa vrátil zrekonštruovaný organ
Do Katedrály - Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade sa vrátil historický organ. Skriňa vzácneho organu sa na chór dostala postupne po častiach pomocou lešenia, ďalšie reštaurátorské práce už budú pokračovať priamo na mieste v katedrále. Na záver bude potrebné nástroj naintonovať a naladiť. Nitrianske biskupstvo by chcelo stihnúť všetky práce tak, aby si zvuk nástroja mohli vypočuť návštevníci bohoslužieb na Nitrianskom hrade už počas tohtoročných Vianoc.

Historický organ bude po svojej rekonštrukcii najvýznamnejším nástrojom bachovského, barokového charakteru na Slovensku, informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. V minulosti prešiel nástroj rôznymi zmenami, ktoré ho poznačili do tej miery, že jednotlivé jeho súčasti prestali fungovať. Hrozilo, že organ prestane fungovať úplne. Po obnove interiéru katedrály, na podnet nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, rozhodli kompetentní o jeho rekonštrukcii. Gesciu nad ňou prevzala miestna sídelná Kapitula kanonikov.

Veľkosť zrekonštruovaného organu je približne rovnaká ako pred jeho opravou. Pred rekonštrukciou mal nástroj 28 registrov, po rekonštrukcii ich bude mať 30. V plnej miere mechanický dvojmanuálový nástroj nebude obsahovať ani jednu pneumatickú či elektrickú časť. Organ bude mať viac ako 1800 píšťal. Väčšina z nich bude z organového cínu, zmiešaného v určitom pomere s olovom. Viac ako 300 píšťal bude z dreva, organ bude mať aj 200 jazykových píšťal.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame