Fotografie Dubčeka vo vlakoch

Fotografie Dubčeka vo vlakoch

Výstavu unikátnych fotografií z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky, ktoré zachytávajú súkromie jednej z najvýznamnejších slovenských osobností - Alexandra Dubčeka, sprístupnili vo vybraných vlakoch národného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko .

Podujatie je súčasťou spomienkových akcií pripomínajúcich smutné 50. výročie Pražskej jari, ktorú násilne prerušil vpád vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa. „Niektoré negatívy fotografií Alexandra Dubčeka a udalostí roku 1968 sme našli počas digitalizácie v úplne iných obálkach pod inými názvami. Na pôvodných obálkach bolo napísané 'NEVYDÁVAŤ' alebo 'ODSTRÁNENÉ'. Snímky sa zachovali vďaka pracovníkom agentúry, ktorí ich premiestnili na vlastnú zodpovednosť na iné miesto. Autormi sú skvelí agentúrni fotografi Štefan Petráš, Ľudovít Füle, Ivan Dubovský, Ján Bakala, Vladimír Benko či Anton Tarkoš," povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

Výstava vo vlakoch je jednou z trojice výstav TASR o Alexandrovi Dubčekovi. Ďalšia bude otvorená v Národním muzeu v Prahe a Slovenskom inštitúte v Prahe.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame