Muž, ktorý spáchal atentát na Hitlerovho človeka

Muž, ktorý spáchal atentát na Hitlerovho človeka

Pred 105 rokmi sa 8. apríla narodil vojak, účastník československého protifašistického odboja Jozef Gabčík. Ten sa v máji 1942 v Prahe zúčastnil na operácii Anthropoid a zúčastnil sa tak atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heidricha. Jozef Gabčík sa narodil 8. apríla 1912 v obci Poluvsie, vyučil sa za kováča a v rokoch 1934-1937 slúžil ako poddôstojník-čatár v Košiciach. Zapojil sa do ilegálneho protifašistického odboja. V roku 1939 odišiel cez Poľsko do emigrácie. Bojoval vo Francúzsku, neskôr v Spojenom kráľovstve absolvoval výsadkársky výcvik.

Po okupácii Čiech a Moravy v marci 1939 sa zastupujúcim ríšskym protektorom v krajine stal Reinhard Heydrich. Nastolil režim krutého prenasledovania odbojového hnutia. Československá exilová vláda v Londýne podporovala domáci odboj a vypracovala plán atentátu na Heydricha. Podporu domácemu odboju mali poskytnúť skupiny parašutistov, vyškolených v Británii a postupne vysadzovaných na rôznych miestach okupovaných Čiech.

V decembri 1941 vysadili neďaleko Prahy československých výsadkárov, rotmajstrov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša s úlohou uskutočniť atentát. Dvojica ho zrealizovala 27. mája 1942 v Prahe. Jozef Gabčík vstúpil so samopalom do vozovky pred Heydrichovo auto a vystrelil. Keďže mu zlyhala zbraň, Jan Kubiš na auto hodil pripravenú bombu. Ríšsky protektor Reinhard Heydrich o niekoľko dní podľahol následkom zranení. Jozef Gabčík a Jan Kubiš sa po atentáte ukrývali s ďalšími piatimi výsadkármi v podzemí pravoslávneho chrámu sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe. Po prezradení úkrytu sa všetci zúfalo bránili, posledný náboj si nechali pre seba. Jozef Gabčík samovraždu spáchal posledným nábojom 18. júna 1942. Mal iba 30 rokov.

Po oslobodení bol Jozef Gabčík vymenovaný do hodnosti kapitána in memoriam. V roku 1948 pomenovali podľa neho neveľkú obec "Bös" na južnom Slovensku. Jeho meno nesie tiež neďaleké Vodné dielo Gabčíkovo na rieke Dunaj. Pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, v roku 2015 prezident Andrej Kiska povýšil Jozefa Gabčíka do hodnosti generála in memoriam.

Zdroj: TASR

Elena Seeber Foto: osobný archív Eduarda Stehlíka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame