Jubilant prejavu bez slov

Jubilant prejavu bez slov

Svetoznámy mím, režisér a choreograf Milan Sládek sa dožil pri plnom zdraví a umeleckej aktivite 80 rokov. Patrí medzi zakladateľov slovenskej pantomímy. Počas vyše polstoročnej profesionálnej divadelnej činnosti vytvoril viac ako 46 autorských inscenácií. Jeho umenie obdivovali diváci v 55 krajinách sveta. Slovenskú kultúru a divadelníctvo preslávil vo svete ako málokto.

Jubilant prejavu bez slov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Milan Sládek sa narodil 23. februára 1938 v obci Streženice. Po absolvovaní odboru rezbárstvo na Umelecko-priemyslovej škole v Bratislave študoval herectvo na bratislavskej Vysokej škole múzických umení. Vo vzdelávaní pokračoval v Prahe pod vedením uznávaného avantgardného režiséra Emila Františka Buriana.

Po ukončení vysokoškolského štúdia založil v roku 1959 s tanečníkom a choreografom Eduardom Žlábkom v Prahe vlastný pantomimický súbor. Dráhu profesionálneho míma odštartoval v debutovej pantomíme Boule (Hrča) 11. marca 1960. V rokoch 1961 až 1968 pôsobil v Bratislave, kde pôsosbil na doskách Divadla Malá scéna, vtedajšieho štúdia Slovenského národného divadla.

Pre politické zvraty vo vtedajšom Československu v roku 1968 odišiel do Švédska a neskôr našiel druhý domov v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Tam v roku 1974 otvoril divadlo Kefka, v ktorom rozvíjal vlastnú divadelnú poetiku. Divadlo bolo vtedy jedinou stálou pantomimickou scénou v celej západnej Európe. Z iniciatívy Milana Sládeka sa uskutočnil aj prvý medzinárodný festival pantomimického umenia Gaukler. Jeho tradícia sa začala práve v divadle Kefka v roku 1976.

Po novembri 1989 sa Milan Sládek vrátil na Slovensko. V januári 1992 založil Divadlo Aréna ako medzinárodný inštitút pohybového divadla so sídlom v Bratislave. V divadle pôsobil ako riaditeľ, herec a režisér. Od roku 1996 v ňom organizoval Medzinárodný festival pantomimického umenia Kaukliar. Významne sa zaslúžil aj o rekonštrukciu chátrajúcej historickej budovy na petržalskom brehu Dunaja, kde divadlo sídli. V roku 2002 sa Sládek vrátil späť do Nemecka. Žije a tvorí v Kolíne nad Rýnom.

Zdroj: TASR/RTVS

Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame