Peter Sagan prepísal históriu cyklistiky

Peter Sagan prepísal históriu cyklistiky

Peter Sagan obhájil titul majstra sveta v cestnej cyklistike. Prepísal tak štatistiky, keď ako prvý v histórii zvíťazil na svetovom šampionáte trikrát za sebou. Víťazný hetrik zavŕšil v nórskom Bergene. Vlani triumfoval v katarskej Dohe, rok predtým v americkom Richmonde.

Na vyše 267 kilometrovú trať z Rongu do Bergenu sa vydalo 196 cyklistov zo 44 krajín, medzi nimi aj šestica Slovákov na čele s obhajcom Petrom Saganom. O zlato špurtoval žilinský tourminátor v záverečných metroch s domácim Alexandrom Kristoffom, ktorého zdolal len o pár centimetrov, čo potvrdila až cieľová fotografia. Bronzovú priečku obsadil Austrálčan Matthews.

Peter Sagan sa stal historicky piatym cyklistom s tromi titulmi, ale prvým, ktorý bude nosiť dúhový dres majstra sveta tri roky po sebe. Svoj tretí triumf venoval rodine, kamarátom aj kolegovi Michelemu Skarponimu, ktorý zomrel v apríli pri tréningu po zrážke s autom. „Som veľmi rád, že sa mi podarilo vyhrať. Je to neskutočné. Kristoff súťažil doma, takže je mi ho trochu ľúto, ale ja som veľmi šťastný, že som vyhral. Pred pretekmi bolo ťažké povedať, kde sa rozhodne. Pri poslednom prejazde tým kopcom bol pelotón rozdelený na niekoľko častí. Chcem sa poďakovať všetkým fanúšikom, že tu zase spravili riadny ošiaľ. Tiež celému tímu, pretekárom, mechanikom, manažérom. V nedeľu to bolo vydarené a opäť sme ukázali, ako sa jazdí vo svete. Boli to najťažšie majstrovstvá, aké som vyhral," povedal Peter Sagan krátko po pretekoch.

Z ďalšej pätice Slovákov preťal cieľ už len jeho brat Juraj na 46. mieste s mankom 2:32 minúty. Michael Kolář, Erik Baška, Marek Čanecký ani Patrik Tybor preteky nedokončili, no mohli sa radovať z obrovského tímového úspechu.

Reakcie na víťazstvo Petra Sagana:

Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky - „Je to úžasné, pretože Peťo prepísal históriu svetovej cyklistiky i celého slovenského športu. Už vlani sa hovorilo, že patrí k najúspešnejším slovenským športovcom a dnes môžeme povedať, že je najúspešnejší. Panovala tu fantastická atmosféra, nevedeli sme sa dostať z cieľa do mixzóny k Peťovi, pretože tam bolo toľko gratulantov. Veril som, že do cieľa príde pelotón pokope a Peter bude mať dobrú pozíciu v posledných stovkách metrov. Nakoniec to tak bolo a Peťo sa pohyboval v popredí. V poslednej zákrute, keď som videl, že sa dostáva za zadné koleso Kristoffovi, tak som si myslel, že medzi nimi dvoma sa rozhodne o titule. Peťo využil vzduchový vankúš a o tých pár centimetríkov prepísal históriu svetovej cyklistiky."

Ján Valach, tréner slovenského tímu - „Bolo to náročné, ja som tu už desať dní, chalani poprichádzali postupe. Prípravy prebehli dobre, to, čo sme si povedali, chalani splnili perfektne. Taktika a preteky sa vyvinuli tak, ako sme predpokladali. Vedeli sme, že musíme byť pripravení. Peter bol vždy tam, kde bolo treba, bol schovaný a nenápadný. Vedeli sme, že to budú nervy do posledných metrov a že to bude o trpezlivosti. Nakoniec zvíťazil Peter a my sme šťastní."

Martin Riška, vedúci slovenskej výpravy a koordinátor cestnej cyklistiky Slovenského zväzu cyklistiky - „Peter jazdil prakticky počas celých pretekov schovaný a veľmi sa nevystrkoval. V závere však využil svoju schopnosť pohybovať sa v pelotóne a ťažil z toho. Podľa mňa mal práve on najväčšie šance na víťazstvo. Osobne som počítal s tým, že zvíťazí. Pred pretekmi panovala nervozita, no teraz ju vystriedala obrovská radosť. Je to fantastický úspech, no ako aj Peter v cieli povedal, všetko pokračuje ako doteraz."

O rok sa svetový šampionát v cestnej cyklistike uskutoční v rakúskom Innsbrucku.

Zdroj: TASR, RTVS

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame