Slovensko poskytne 550 vládnych štipendií

Slovensko poskytne 550 vládnych štipendií
Summit o migrantoch organizovaný prezidentom USA Barackom Obamom bol úspešný. Povedal to v New Yorku minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý v mene slovenskej vlády uzavrel okrem iného záväzok poskytnúť vládne štipendium vyše 500 ľuďom, ktorí museli utiecť zo svojej vlasti. „Ďalší konkrétny výsledok je, že sa zdvojnásobí počet ľudí, ktorým v takej alebo inej forme bude umožnený prístup do iných krajín. Rovnako tak milión ľudí dostane prístup k vzdelaniu a ďalší milión ľudí dostane prístup na trh práce. Čiže, toto sú konkrétne výstupy zo summitu. Považujem za veľký úspech, že Slovensko bolo pozvané," skonštatoval minister Lajčák. Ako ďalej uviedol, filozofia organizátorov summitu bola založená na princípe dobrovoľnosti; to znamená, že krajiny, ktoré chcú pomáhať, pomáhajú spôsobom, ktorý je im najbližší, vlastný a kde vedia byť najefektívnejšie. „V prípade Slovenska som oznámil finančné príspevky. My sme už ku dnešnému dňu do rozličných agentúr OSN aj EÚ, ktoré sa venujú problému migrácie, dali viac ako 12 miliónov eur a do roku 2021 sa ten objem finančných prostriedkov zvýši až na 19 miliónov. Druhá vec, dal som záväzok, že prijmeme 550 štipendistov, to znamená, že poskytneme 550 vládnych štipendií pre mladých ľudí, ktorí budú môcť prísť na Slovensko študovať na našich vysokých školách," uviedol šéf slovenskej diplomacie, ktorý to považuje za istú formu investície do budúcnosti. Podľa jeho slov bude Slovensko ponúkať vládne štipendiá po dobu piatich rokov, pričom ich prvá časť je určená už pre rok 2017. Vyberať sa bude z ľudí, ktorí nielen prejavia záujem, ale aj spĺňajú predpoklady na to, aby úspešne študovali na vysokých školách. Pôjde o ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy. Prevažná väčšina z nich by mala byť zo Sýrie.

Keďže vybraní uchádzači budú vládnymi štipendistami, vylučuje sa to s tým, aby boli azylantmi. „Budú mať možnosť študovať, vzdelávať sa, a naším zmyslom je, aby sa po ukončení štúdia vrátili do svojich krajín. Treba si uvedomiť aj to, že niekto musí pracovať na tom, aby sa tie krajiny pozviechali, aby začali normálne fungovať a najlepšia kategória ľudí sú práve mladí vzdelaní ľudia. Myslíme si, že je to investícia do konkrétnych ľudí, ale aj do budúcnosti tých krajín, ktoré sú dnes zmietané vojnovým konfliktom," uviedol Miroslav Lajčák. Ponuka sa podľa ministra týka počtu štipendií, avšak o aké študijné odbory pôjde, bude jasné až v spolupráci s ministerstvom školstva. "Samozrejme, aby to boli tie odbory, o ktoré je záujem a ktoré sme aj schopní vyučovať v angličtine," dodal šéf slovenskej diplomacie. Domnieva sa, že štipendisti sa po ukončení štúdia budú môcť vrátiť do svojich krajín a podieľať sa na ich obnove.

Slovensko však za to nedostane nič, ale podľa ministrových slov to ani nebolo cieľom. „Nežiadali sme o to, aby sme niečo dostali. Pre nás je dôležité demonštrovať, že nestojíme bokom, že migrácia je naozaj jav, ktorý nezmizne ani o mesiac, ani o rok. Všetko nasvedčuje tomu, že istým spôsobom bude pokračovať, ale treba ju regulovať. Treba jasne odlišovať utečencov od ekonomických migrantov, treba samozrejme pomáhať ľuďom, ktorí bojujú o svoj život. Pre mňa je nesmierne dôležité to, že nikto nemôže povedať, že Slovensko sa tvári, že sa nás to netýka," skonštatoval minister Lajčák.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame