Rušenie amnestií sa posúva, opozícia má päť podmienok

Rušenie amnestií sa posúva, opozícia má päť podmienok

Rokovanie o koaličnom návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara sa posúva o týždeň. V parlamente sa o ňom bude rokovať až v utorok 28. marca. Dohodli sa na tom predstavitelia koalície a opozície na dnešnom poslaneckom grémiu. Opozícia vládnu iniciatívu podporí, má však päť podmienok.

Prvou je zábezpeka, že nebude možné brať skutky zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny a vraždu Róberta Remiáša ako premlčané. Druhá podmienka hovorí o spoločnej politickej dohode koalície a opozície na tom, kto bude parlament zastupovať v tejto veci pred Ústavným súdom SR.

Ďalšia podmienka opozície je, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Štvrtou pripomienkou je, aby ÚS nezačal o amnestiách konať ex offo, ale až v prípade, ak sa naň obráti 30 poslancov NR SR. Piata pripomienka znie, aby vedľajším účastníkom konania pred ÚS bol prezident aj vláda.

Opozícia však stále trvá na odmietavom postoji ku skrátenému legislatívnemu konaniu. Na takýto proces však koalícii stačia vlastné hlasy. Predstavitelia SaS, OĽaNO-NOVA aj Sme rodina síce tvrdia, že skrátené konanie nepodporia, ale ak im prejde pätica pripomienok, v konečnom dôsledku budú hlasovať kladne.

Predseda NR SR Andrej Danko poďakoval opozícii aj koalícii za to, že je tu nádej vyriešiť túto historickú traumu. "Vyzerá to tak, že sa nám to podarí,"To, že koalícia trvá na skrátenom legislatívnom konaní vysvetlil aj tým, že už v súčasnosti sú niektoré premlčacie lehoty od amnestovaných skutkov otázne. "Čas tu hrá veľkú úlohu, je veľa dôvodov na rýchle rokovanie. Bol tu 20 rokov čas na odbornú diskusiu," uzavrel Danko.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame