Platové očakávania absolventov

Platové očakávania absolventov

Platové očakávania absolventov vysokých škôl sú čoraz vyššie. Tisícky študentov, ktorí si vlani hľadali prácu na portály Profesia, očakávali v priemere plat aspoň 957 € v hrubom. Predvlani to bolo 940 €. 17 € je zatiaľ najvyšší medziročný rast. Predtým si absolventi z roka na rok prihadzovali k očakávanej mzde približne 9 €. Najvyššie očakávania majú informatici. Tí čerstvo vyštudovaní si vlani predstavovali nástupný plat do zamestnania 1 336 € mesačne. Pod tieto platové očakávania sa podpisuje to, že v sektore momentálne chýba 10 000 informatikov.

„Nie sme to my, zamestnávatelia, čo diktujú cenu práce, ale vzhľadom na nedostatok si naši informatici zarábajú veľmi dobre a nám neostáva nič iné, len ich platiť. Náš odhad je, že v roku 2020 bude u nás chýbať 20 000 informatikov," hovorí Mário Lelovský z IT Asociácie Slovenska.

Dopyt je aj po absolventoch technických odborov. Menej si pýtajú napr. farmaceuti či ekonómovia. Na opačnom konci rebríčka sú pedagógovia. Ich predstavy o 700 € plate sú dokonca skromnejšie ako je priemerný plat stredoškoláka s maturitou. „Pedagógovia si asi uvedomujú aj to, že ak chcú nastúpiť v práci, ktorú vyštudovali, a nastúpiť na miesto učiteľov na školách, tie platy sú naozaj nízke, čiže možno aj preto si pýtajú najmenej," myslí si Nikola Richterová z portálu Profesia.

Nielen pedagógovia, ale napr. aj absolventi filozofie, prírodných či spoločenských vied sa najčastejšie hlásia na iné pozície, než aké vyštudovali. Neskôr robia obchodných zástupcov, predajcov či administratívnych pracovníkov. Nezamestnanosť na Slovensku však klesá a pracovných ponúk je čoraz viac a väčšiu šancu zamestnať sa majú aj študenti bez praxe.

Zdroj: RTVS

Martin Haraj, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame