Eurofondy na podporu výskumu

Eurofondy na podporu výskumu

Ministerstvo školstva zruší výzvu na podporu dlhodobého strategického výskumu. Minister školstva Peter Plavčan to povedal na tlačovej besede v súvislosti s čerpaním eurofondov na výskum. Opatrenie oznámil na základe dohody s univerzitami, Slovenskou akadémiou vied a Klubom 500. Novú výzvu podľa neho vypíšu v najbližšom čase. Partneri sa dohodli na verejnej odbornej prezentácii zazmluvnených projektov v rámci výzvy na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier počas septembra. Minister Plavčan tiež zruší aktuálnu databázu odborných hodnotiteľov projektov. Vyhlási tak novú výzvu na hodnotiteľov v septembri. Jej súčasťou budú aj požiadavky na odbornú kvalifikáciu a skúsenosti hodnotiteľa. Súčasne upravia aj systém hodnotenia projektov. Peter Plavčan uviedol, že celá téma čerpania eurofondov na podporu výskumu sa podľa neho spolitizovala. Zdôraznil pritom, že doteraz žiadny z projektov vo výzvach nedostal ani jedno euro. Opäť uviedol, že neplánuje odstúpiť a o jeho odvolaní rozhoduje niekto iný.

Minister školstva Peter Plavčan nevyvrátil pochybnosti o oboch eurofondových výzvach a nepovedal, ako konkrétne bude SNS situáciu riešiť. Uviedla to opozičná poslankyňa Veronika Remišová na margo tlačovej besedy šéfa rezortu školstva k téme eurofondov.

Rozhodnutie ministra školstva zrušiť výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj a prehodnotiť už uzavretú výzvu na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier je jediným možným riešením v súčasnej situácii. Ak celý proces prehodnocovania a kontroly bude trvať príliš dlho, zvyšuje sa riziko, že Slovensko príde o prvé prostriedky z európskych peňazí na konci tohto roku. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Vicepremiér zároveň odkázal Plavčanovi, aby nehľadal chyby u svojich predchodcov. „Ak je niekto na rezorte jeden a pol roka, je plne zodpovedný za to, čo sa na rezorte deje," zdôraznil Peter Pellegrini.

Zdroj: SITA, TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame