Podpora výstavby nízkoenergetických drevodomov

Podpora výstavby nízkoenergetických drevodomov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka podporí výstavbu drevených rodinných domov s nízkou potrebou energie. Na tento účel vyčlenilo v roku 2017 v rámci pilotného projektu jeden milión eur. Vyhlášku dal agrorezort do medzirezortného pripomienkového konania.

„Drevo je trvale obnoviteľný zdroj. Je dôležité, aby sa doma vyrobená drevná surovina spracovala domácimi kapacitami a aby sa jej pridala hodnota u nás, a nie v zahraničí. Týmto programom podporíme nielen kvalitné a energeticky úsporné bývanie našich občanov, ale taktiež znížime ich nároky na mesačný rodinný rozpočet za energie a zvýšime kvalitu životného prostredia," uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Dotácia sa vzťahuje na zhotovený drevený rodinný dom s podlahovou plochou jedného podlažia bez pivnice najmenej 70 m2. Musí mať aspoň tri obytné miestnosti a byť skolaudovaný najskôr v deň nadobudnutia účinnosti vyhlášky. Obstarávacia cena musí byť minimálne 65 000 eur pri dome na kľúč, 55 000 eur pri holodome a 30 000 eur v prípade hrubej stavby. Cieľom opatrenia je aj zvýšenie domáceho spracovania a využitia surového dreva na Slovensku a s tým súvisiacej podpory zamestnanosti v regiónoch, kde má práve lesnícky a drevársky sektor potenciál dlhodobo udržiavať pracovné miesta. Vyhláškou chce agrorezort zvýšiť domáci dopyt po výrobkoch z dreva aj využitie a spracovanie surového dreva na Slovensku. Každoročne sa totiž zo SR vyvezie 2,5 až 3,5 milióna m3 surového dreva do zahraničia. „Drevené domy sú výhodné z energetického aj ekologického hľadiska. Alokovaným finančným objemom by sme v tomto roku mohli podporiť približne 100 až 200 drevodomov. Na Slovensku sa ich pritom ročne postaví asi 1000," dodala ministerka Matečná.

Argumenty Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vedúce k zavedeniu dotácií na nízkoenergetické drevodomy sú predovšetkým zamýšľaná podpora domáceho spracovania dreva a bývania s nižšou spotrebou energie. V oboch prípadoch sa však môže zámer minúť účinku. Uviedol to Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk. „V rámci Európskej únie ťažia naše podniky a občania z voľného pohyby tovarov, služieb, osôb a kapitálu. Rovnako ako naši výrobcovia môžu predávať svoje produkty v iných krajinách EÚ, môžu európski producenti ponúkať svoje tovary na Slovensku. Preto sa môže celkom ľahko stať, že jednotlivé časti drevodomov postavených v SR za peniaze zo slovenského štátneho rozpočtu budú pochádzať zo Švédska, Litvy či inej krajiny EÚ a vôbec nie zo slovenskej drevárskej výroby," upozornil. Rozhodnutie je teda podľa neho len na slovenských zákazníkoch a ich preferenciách a aj MPRV musí s týmto variantom rátať.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame