Rekordne nízka nezamestnanosť

Rekordne nízka nezamestnanosť

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesla ku koncu októbra oproti septembru o 0,28 percentuálneho bodu na 6,14 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 2,94 percenta. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 167 278 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní so septembrom ide o pokles o 7 743 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 79 316 osôb.

Obrovská iniciatíva, ktorú sme spustili na poli boja proti nezamestnanosti, prináša svoje ovocie v podobe historicky rekordných výsledkov," uviedol premiér Robert Fico na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom práce Jánom Richterom a generálnym riaditeľom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Mariánom Valentovičom. „Nikdy za celé obdobie existencie modernej Slovenskej republiky od roku 1993 nebola taká nízka nezamestnanosť, ako ju namerali v októbri 2017," vyhlásil predseda vlády a dodal, že ak bude tento trend pokračovať, Slovensko prekoná hranicu, ktorá je absolútne magická, a to 6 %.

V súčasnosti nie je na Slovensku okres, v ktorom by bola miera nezamestnanosti vyššia ako 20 %. V tejto súvislosti premiér ocenil prístup ministerstva práce, ktoré vďaka aktívnym nástrojom urobilo významný posun v znižovaní nezamestnanosti mladých, ale aj ľudí dlhodobo evidovaných na úradoch práce. Ku koncu októbra bol na úradoch práce aktuálny stav vyše 75 000 voľných pracovných miest. Z hľadiska štruktúry bolo najviac voľných miest v profesiách operátori a montéri strojov a zariadení, kvalifikovaní pracovníci a remeselníci a v kategórii pomocní a nekvalifikovaní pracovníci.

Zdroj: TASR, SITA

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame