Viac peňazí na riešenie migračnej krízy v Afrike

Viac peňazí na riešenie migračnej krízy v Afrike

Slovenská republika poskytne mimoriadny príspevok do Núdzového zvereneckého fondu Európskej únie pre stabilitu a riešenie príčin nelegálnej migrácie a vysídlených osôb v Afrike. Súhlas s tým v stredu vyjadrila vláda. Výška príspevku je milión eur, pomoc sa zameria na región severnej Afriky.

Cieľom Slovenska je zlepšiť životné podmienky v krajinách pôvodu a tranzitu migrantov, odôvodnil minister zahraničných vecí. Viazať príspevok teritoriálne na región severnej Afriky navrhol vzhľadom na skutočnosť, že tento je najviac zasiahnutý migračnou a utečeneckou krízou a absencia zdrojov je tu najvypuklejšia.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka by výsledkom intervencie Európskej únie v regióne severnej Afriky malo byť zmiernenie migračného tlaku. „Vždy sme tvrdili, že najzákladnejšia úloha je pracovať s krajinami, z ktorých migranti pochádzajú," uviedol. „Výcvik líbyjskej pohraničnej stráže, pomoc pri chránení južnej hranice Líbye, tak to sú tie veci, ktoré to môžu posunúť dopredu a preto aj finančný príspevok Slovenska smerom k tomuto fondu, ktorý má šancu zabezpečiť rozvoj ochrany hraníc v Líbyi, čo znamená, že by sme mohli výrazne minimalizovať prítok migrantov zo stredomorskej cesty, podobne, ako sa nám to podarilo v roku 2015 a 2016 v prípade balkánskej cesty cez Turecko a Grécko," doplnil šéf rezortu vnútra.

Slovensko od prepuknutia migračnej a utečeneckej krízy poukazovalo primárne na potrebu riešenia príčin nelegálnej migrácie a zastavenia masových migračných tokov. Ako jeden z prvých členských štátov EÚ prispelo do zvereneckého fondu sumou 600 000 eur. Spoločne s partnermi z krajín V4 financovalo pilotný projekt v Keni v celkovej výške dva milióny eur.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame