Slovenský úspech v agrosektore

Slovenský úspech v agrosektore

Do dvoch rokov by sa malo v krajinách EÚ zlepšiť postavenie farmárov vo vzťahu k potravinársko-dodávateľským reťazcom. Povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná po rokovaní Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Luxemburgu. Dvojročná snaha slovenského agrorezortu zameraná na zlepšenie postavenia farmára zaznamenala úspech na celoeurópskej úrovni. Prejavilo sa to minulý týždeň, keď Európska komisia prijala návrh smernice týkajúcej sa zákazu nekalých obchodných praktík.

Ministerka za úspech považuje aj to, že z 28 členských krajín únie túto smernicu absolútne podporilo 26, s výnimkou Dánska a Spojeného kráľovstva. Dokonca aj Holandsko, ktoré bolo pred dvoma rokmi hlasným kritikom slovenského návrhu a váhalo závery rady podporiť s poukázaním na ďalšiu reguláciu a obmedzovanie voľného pohybu tovarov, teraz so smernicou súhlasí.

Matečná priznala, že poľnohospodári sú najslabším článkom potravinársko-dodávateľských reťazcov, pričom každá reťaz je taká silná, ako jej najslabší článok. Spresnila, že farmári sú v súčasnosti podkapitalizovaní, majú slabú vyjednávaciu pozíciu a ťažko konkurujú veľkým nadnárodným dodávateľským reťazcom. Tie si často diktujú podmienky, za akých potraviny od výrobcov nakúpia a ľudia nakoniec kupujú lacnejšie potraviny, ale so zníženou kvalitou.

Slovenská vláda chce podľa slov ministerky tomu predísť a v pripravovanej legislatíve, v ktorej definuje 44 nekalých obchodných praktík, využíva kontakty s obchodnými reťazcami. "Chceme, aby pochopili, že nie je možné diskriminovať farmára a žiadať od neho, aby predával pod svoje výrobné náklady. Ak farmár neprežije, neprežije ani spracovateľ a my na Slovensku nechceme, aby sme mali všetky potraviny z dovozu," vysvetlila šéfka agrorezortu.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame