Reakcie na rozhodnutie A. Kisku

Reakcie na rozhodnutie A. Kisku

Prezident Andrej Kiska nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Na jeho rozhodnutie vplývalo viacero okolností. Ako vyplýva z jeho vyjadrení, z politiky sa úplne stiahnuť neplánuje.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vníma vyjadrenie prezidenta Andreja Kisku ako jeho osobné rozhodnutie a berie ho na vedomie. Pokiaľ ide o založenie politickej strany, verí, že voliči SaS, OĽaNO a Sme rodina budú mať konečne rozumnú alternatívu na voľbu.

Premiér Peter Pellegrini rešpektuje rozhodnutie Andreja Kisku, že toto volebné obdobie bude jeho posledné vo funkcii prezidenta a želá mu veľa šťastia. Podľa vlastných slov mu však neprináleží hodnotiť jeho ďalšie kroky.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nebude kandidovať na prezidenta SR a nič na tom nezmení ani utorkové rozhodnutie súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku o jeho politickej budúcnosti.

Koaličná strana Most-Híd rešpektuje rozhodnutie prezidenta Kisku neuchádzať sa opätovne o tento post. Strana zároveň verí, že občania na budúci rok v prezidentských voľbách vyberú dobrú hlavu štátu.

Lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi je ľúto, že prezident Kiska už nebude kandidovať na najvyšší post v štáte. Ale teší ho, že sa neplánuje stiahnuť.

Hnutie Sme rodina by malo koncom mája predstaviť svojho prezidentského kandidáta.

Predstavitelia opozičnej SaS chápu dôvody, pre ktoré sa Andrej Kiska rozhodol nekandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách. Liberáli tiež oceňujú, že svoje neľahké rozhodnutie oznámil hneď, ako k nemu definitívne dospel.

Prezidentské voľby nebudú mať svojho hlavného favorita, o to budú napínavejšie a zaujímavejšie. Novinárom to povedal poslanec Smeru-SD a exminister kultúry Marek Maďarič. „Nie je to prekvapujúce, dalo sa predpokladať, že Andrej Kiska asi nebude kandidovať. Ja ako člen Smeru-SD budem čakať, pre akého kandidáta sa strana rozhodne, prípadne koho podporí. Ja ani v tejto chvíli nemienim kandidovať," uistil M. Maďarič.

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa nečuduje rozhodnutiu prezidenta Kisku nekandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Expremiér poukazuje na správu finančnej správy, o ktorej rokovali poslanci z parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v utajenom režime. „Podľa poslancov Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií ho (Kisku) totiž správa Finančnej správy SR týkajúca sa daňových operácií jeho firmy KTAG absolútne morálne diskvalifikuje," uviedol v reakcii na Kiskovo rozhodnutie Fico, ktorý vyzýval prezidenta, aby dal súhlas na zverejnenie správy.

Politológovia nevylučujú, že napriek rozhodnutiu hlavy štátu nekandidovať by sa v nejakej volenej funkcii mohol časom znovu ocitnúť. Zámer kandidovať v prezidentských voľbách naopak už oznámili vedec Robert Mistrík, analytik Eduard Chmelár, sudca Štefan Harabin, či bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Zdroj: TASR, RTVS

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame