Výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR

Výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR

Slovensko si pamätným dňom pripomína 26. výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti. Slovenská národná rada ju schválila 17. júla 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vyhlásila ňou zvrchovanosť Slovenskej republiky.

Po júnových voľbách v roku 1992 sa víťazné politické subjekty v Čechách a na Slovensku - Občianska demokratická strana (ODS) a Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) - dohodli na vzájomných rokovaniach o riešení štátoprávnych problémov vtedajšej federácie. Deklaráciu prijal slovenský parlament po volebnom víťazstve HZDS v súlade s jeho programom a s programom Slovenskej národnej strany. Podľa navrhovateľov to bolo v čase, keď sa už nepredpokladali významnejšie zvraty v rokovaní medzi lídrami ODS Václavom Klausom a HZDS Vladimírom Mečiarom o ďalšom štátoprávnom usporiadaní ČSFR.

Deklarácia bola prijatá na slávnostnom zasadnutí SNR. Vtedajší slovenský premiér Vladimír Mečiar označil prijatie Deklarácie o zvrchovanosti za kvalitatívny zlom, na ktorý Slováci čakali vyše 1000 rokov. Slovensko si ňou podľa neho položilo aj základy európskej a euroatlantickej integrácie.

Na menovitom hlasovaní sa zo 150 poslancov SNR zúčastnilo 147. Z nich 113 hlasovalo za, proti bolo 24 a hlasovania sa zdržalo 10 zákonodarcov. Od prijatia Deklarácie o zvrchovanosti, ktorá bola prvým krokom k samostatnosti Slovenska, uplynulo dnes 26 rokov. Slobodu a samostatnosť si podľa vrcholných predstaviteľov štátu musíme chrániť aj naďalej. Súčasný predseda parlamentu Andrej Danko vníma deklaráciu dodnes ako záväzok.

V deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenska, 17. júla 1992 oznámil vtedajší česko-slovenský prezident Václav Havel, že odstúpi z funkcie. Výsledkom ďalších spoločných česko - slovenských rokovaní bol fakt, že 1. januára 1993 vznikli na mape sveta dva nové štáty - samostatná Česká a samostatná Slovenská republika. Na oslavu prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR sa mnohí Slováci každoročne stretávajú pri Vatrách zvrchovanosti. Na tých tohtoročných oslavách v obci Šumiac v okrese Brezno sa zúčastnil aj predseda vlády Peter Pellegrini. Slovenský národ si podľa neho „napriek porobe, útlaku a tisícročnej nadvláde udržal svoj jazyk, tradície a kultúru. Dnes máme byť na čo hrdí, pretože Slovensko už štvrťstoročie píše jeden úspešný príbeh", doplnil premiér Pellegrini.

Zdroj: TASR, RTVS, RSI
Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame