Spoločné zasadnutie vlád

Spoločné zasadnutie vlád

Tvoríme dva slovanské národy, ktoré nielenže nemajú medzi sebou žiadne konflikty, ale sa majú úprimne rady, ako nie je v dnešnom svete vôbec samozrejmé. Našimi výkonmi, úzkou spoluprácou i spojenectvom prispievame k stabilite strednej Európy, ale aj celej Európskej únie. Povedal na margo vzťahov medzi Slovenskou a Českou republikou počas pondelkového spoločného rokovania vlád oboch krajín v Košiciach premiér Peter Pellegrini.

„Je to zasadnutie slávnostné a je súčasťou celého radu spomienkových podujatí a osláv pri príležitosti 25. výročia štátnej nezávislosti Českej republiky a Slovenskej republiky, ale aj 50. výročia Československej jari a 100. výročia vzniku samostatnej Československej republiky, na ktorých sa vlády dohodli a ktoré spolu aj finančne podporili s cieľom potvrdiť a posilniť priateľstvo a spoluprácu, ako aj kultúrnu a jazykovú blízkosť medzi našimi dvomi národmi, medzi občanmi našich republík a ukázať celej Európe a celému svetu, že historický význam je nespochybniteľný ako unikátny príklad pokojného a nenásilného rozdelenia ústavnou cestou," dodal premiér Pellegrini.

Slovenská a Česká republika by mali v budúcnosti viac spolupracovať pri výzbroji svojich armád s využitím produktov zbrojného priemyslu, ktoré ponúka druhá krajina. Oznámili po rokovaní vlád v Košiciach šéfovia kabinetov Peter Pellegrini a Andrej Babiš. O tejto otázke budú premiéri a ministri obrany konkrétnejšie rokovať na nadchádzajúcom brnianskom strojárskom veľtrhu. „Dohodli sme sa, že by sme sa v rámci brnianskeho veľtrhu 1. októbra stretli na úrovni premiérov, ministrov obrany a generálneho štábu našich armád, aby sme diskutovali o tom, kto do čoho chce investovať," povedal český premiér Babiš. Spoluprácu v armáde označil za jednu z kľúčových oblastí a možnosť na zvyšovanie vzájomného obchodu. Spomenul, že v ČR sa vyrábajú bojové vozidlá, Slovensko ponúka napríklad húfnice Zuzana.

Predmetom vládneho stretnutia boli tiež európske témy v súvislosti s neformálnym vrcholným samitom EÚ, ktorý bude v stredu a vo štvrtok v Salzburgu. Obe krajiny si potvrdili zhodné postoje v oblasti európskeho rozpočtu a migrácie. Podľa Petra Pellegriniho sa zhodli na jasnom odmietnutí krátenia kohéznej politiky, ktorá má zmierňovať regionálne rozdiely, keďže tie v oboch krajinách pretrvávajú.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame