170. výročie vzniku prvej Slovenskej národnej rady

170. výročie vzniku prvej Slovenskej národnej rady

Poslanci Národnej rady SR si slovenskou štátnou hymnou pripomenuli 170. výročie založenia prvej Slovenskej národnej rady. „Slovenská národná rada síce existovala len krátko, ale zato dôstojne reprezentovala slovenský národ v boji za sebaurčenie, svojbytnosť, za kodifikáciu štátneho jazyka, za duchovnú aj materiálnu obrodu, ako aj v jeho úsilí o štátoprávne usporiadanie," povedal predseda parlamentu Andrej Danko. Poukázal, že SNR bola v roku 1848 prvý národnopolitický orgán Slovákov. „Pred 170 rokmi sa začal zápas o modernú slovenskú štátnosť. Vyvrcholením národno-emancipačných snáh mnohých generácií Slovákov bol 1. január 1993, keď vznikla nezávislá a demokratická Slovenská republika," doplnil A. Danko.

Slovenská národná rada z polovice 19. storočia bola najdôležitejšou inštitúciou obrodeneckého hnutia Slovákov, ktorá intenzívne presadzovala naše národnopolitické požiadavky v nepokojnom revolučnom období. Fungovala súčasne aj ako vláda. Aj v mnohom inom sa, pochopiteľne, odlišovala od súčasného parlamentu. Práve túto národnú radu však môžeme pokladať za základ slovenskej parlamentnej tradície a za jeden z pilierov našej súčasnej štátnosti.

Hoci sa Slovenská národná rada sformovala vo Viedni už 16. septembra 1848, jej prvé zasadnutie sa konalo až o tri dni neskôr v Myjave v obyčajnom dedinskom dome vlastenecky založenej Anny Koléniovej. Ešte v ten istý deň vyhlásili národovci nezávislosť Slovenska od uhorskej vlády.

Práve v Myjave sa v stredu konali aj slávnosti 170. výročia založenia Slovenskej národnej rady. Šéf parlamentu A. Danko vyzdvihol význam udalostí meruôsmych rokov. „Slováci sa po prvý raz v dejinách rozhodli bojovať so zbraňou v ruke za svoje prirodzené práva. Sloboda sa nerodila ľahko a ľahko sa nerodil ani náš štát. Odkaz revolučných dní a slovenských dobrovoľníkov znie: ‹Vážme si slobodu a štátnu samostatnosť.› Buďme hrdí na to, že úspešné a životaschopné Slovensko oslavuje 25 rokov od svojho vzniku," povedal.

Minister obrany Peter Gajdoš pripomenul významnú úlohu prvej Slovenskej národnej rady v revolučnom roku 1848. „V boji za naše národné práva sme prešli náročnou cestou. Prvá Slovenská národná rada ako revolučný orgán Slovákov bola iskierkou nádeje nášho ľudu v snahe o dosiahnutie svojich práv," uviedol šéf rezortu obrany.

Účastníci spomienkovej akcie mali možnosť vidieť aj autentickú rekonštrukciu vyhlásenia nezávislosti slovenského národa.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame