Výzvy nášho predsedníctva v OBSE

Výzvy nášho predsedníctva v OBSE

Slovenskú diplomaciu čaká najnáročnejší rok v ére samostatnosti. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, keď v Miláne 7. decembra symbolicky prevzal vedenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Prvou náročnou úlohou našej diplomacie v pozícii lídra organizácie bude predložiť a schváliť jej rozpočet na rok 2019, čo predstavuje ročne približne 140 mil. €. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák však verí, že dokáže presvedčiť všetkých 57 účastníckych krajín, aby na budúci rok prispeli viac. Prioritou slovenského predsedníctva je totiž dôrazná kontrola OBSE v konfliktných zónach. „Využil som všetky svoje bilaterálne stretnutia na to, aby som urgoval od partnerov, aby boli konštruktívni, aby neblokovali tieto rokovania kvôli nejakým iným otázkam, ktoré nesúvisia s rozpočtom, aby sme mali viac na misie tam, kde sú konflikty," uviedol Miroslav Lajčák.

Kríza na Ukrajine bude jednou z dominantných tém aj v budúcom roku. Organizácia tu má viac ako 1 200 pozorovateľov. Ich prítomnosť je z pohľadu dodržiavania medzinárodných dohovorov mimoriadne dôležitá.

Za rokovacím stolom sa hľadal aj líder organizácie na rok 2020. „Z terajšej predsedníckej trojky, ktorú tvorí bývalý, súčasný a budúci predseda, odchádza koncom roka Rakúsko a Albánsko už je potvrdené ako predsednícka krajina pre rok 2020," dodal minister. Tirana však musela garantovať srbskému Belehradu, že sa do štruktúr tejto organizácie nebude snažiť dostať otázku Kosova.

Prvé oficiálne zasadnutie pod taktovkou slovenskej diplomacie na pôde OBSE vo Viedni sa uskutoční 10. januára.

Zdroj: RTVS


Martin Haraj, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame