Pôžička na dopravné projekty

Pôžička na dopravné projekty

Európska investičná banka poskytne Slovensku pôžičku vo výške takmer 320 miliónov eur na spolufinancovanie dopravných projektov, ktoré sú podporované z fondov Európskej únie. Ide o druhú tranžu schváleného balíka úverov vo výške 670 miliónov eur. Nová rámcovú dohodu podpísali v pondelok v Bratislave predstavitelia štátu a banky.

„Potvrdzuje to, že ministerstvo dopravy čerpá európske financie," konštatoval po podpise dohody minister dopravy Árpád Érsek. Viceprezident EIB Vazil Hudák doplnil, že pôžička sa využije na spolufinancovanie projektov podporovaných z eurofondov z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a tiež z Nástroja na prepájanie Európy. „Vidíme možnosti využitia tohto financovania predovšetkým na budovanie chýbajúcich úsekov železničnej a cestnej siete pozdĺž európskych koridorov strategickej dopravy a aj na nákup železničných koľajových vozidiel a infraštruktúru budov," vymenoval Vazil Hudák. Aj z pohľadu EIB ako banky Európskej únie je podľa jeho slov rozvoj týchto európskych koridorov kľúčový pre celkový rozvoj únie.

Financie by sa mohli podľa ministra Érseka použiť napríklad na spolufinancovanie projektov ako je modernizácia železničnej trate z Bratislavy po štátnu hranicu s Českou republikou, či na modernizáciu železničného uzla Žilina, tiež na obchvat Prešova, alebo na projekt pokračovania električkovej trate v Petržalke, či na nový most cez Dunaj v Komárne.

Na každý z projektov, ktorý financuje Európska únia, musí totiž štát podľa ministerstva dopravy prispieť minimálne 15-percentným podielom zo štátneho rozpočtu. Pri celkovej hodnote projektov na dopravu 4,6 miliardy eur to znamená približne 700 miliónov eur na spolufinancovanie pre projekty určené na roky 2014 až 2020.

Zdroj: TASR


Branislav Grman, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame