Slováci by euro drobné zrušili

Slováci by euro drobné zrušili

Spoločná mena krajín eurozóny nestráca popularitu. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie. Podľa neho 74 % opýtaných z krajín eurozóny hodnotí spoločnú menu kladne. Približne 69 % slovenských respondentov si myslí, že euro je pre Slovensko dobré. V prieskume sa však ukázalo, že nie sme celkom stotožnení s eurocentami. Po zrušení najmenších mincí volajú najmä obchodníci. Sťažujú im totiž prácu. A ich zrušenie by privítali aj spotrebitelia. „Celkovo sa v prospech zrušenia týchto mincí vyslovilo 64 % opýtaných v eurozóne a zo slovenských respondentov by tieto drobné mince zrušilo až 73 % opýtaných," predstavila číselné údaje Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Drobné eurocenty v súčasnosti nepoužíva 5 krajín, a to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a Taliansko. Národná banka Slovenska je v tomto smere opatrná. „Banka nemá v kompetencii zrušiť používanie jeden a dvojcentových mincí, ale samozrejme situáciu vníma a analyzuje ju, aj vrátane možných dôsledkov," uviedol člen Bankovej rady centrálnej banky Vladimír Dvořáček.

Slovensko už podobný proces zažilo. V roku 2004 vyradilo haliere. „Aj keby došlo k obmedzeniu používania 1 a 2 centov, stále budú platným platidlom. Treba si však zodpovedať otázku, ako by na takéto obmedzenie používania zareagovali obchodníci a či by naozaj došlo k zaokrúhľovaniu cien na 5 centové hodnoty," sformulovala pohľad slovenského rezortu financií jeho hovorkyňa Alexandra Gogová.

Obchodníci ubezpečujú, že spomínané zaokrúhľovanie by spotrebitelia nepocítili. „Pred piatimi rokmi, keď sme prvý raz otvorili túto problematiku, sme prepočítali, že spotrebiteľ pri tomto nebude ukrátený," dušuje sa prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak.

Zrušenie drobných mincí má v kompetencii Európska komisia. Či Slovensko pristúpi aspoň k ich obmedzeniu, ukáže najbližšie obdobie.

Zdroj: RTVS

Ivan Tománek, Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame