Nehmotné kultúrne dedičstvo sa rozrastá

Nehmotné kultúrne dedičstvo sa rozrastá

Vo štvrtok v Divadle SĽUK-u v Rusovciach na slávnostnom podujatí vyhlásili zápis piatich nových prvkov do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Pribudlo tam vysokohorské nosičstvo, sokoliarstvo, podpolianske rozkazovačky, rífová píšťala a slovenský posunkový jazyk. Rozšíril sa aj Zoznam najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku, do ktorého pribudla nová aktivita, a to Cyklus Tanečný dom združenia Dragúni.

„Tradičná kultúra a folklór zažívajú renesanciu. Oceňujem snahu poukazovať na ich význam, vyzdvihovať ich zaslúžené miesto aj v kontexte dnešnej modernej kultúry," poznamenala ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Pripomenula, že nehmotné kultúrne dedičstvo nesúvisí výlučne s vidieckym prostredím a tradičnou ľudovou kultúrou.

Zápis do národného zoznamu vnímajú vysokohorskí nosiči ako neviditeľnú medailu a ako prvý krok o zapísanie do zoznamu UNESCO. „Nemáme informácie zo sveta, že by sa inde zachovalo v takejto tradičnej forme a podobe. Podľa nás je to jedinečné," netajil nadšenie tatranský nosič Štefan Bačkor.

Okrem zápisov do národných zoznamov bol zároveň odovzdaný certifikát UNESCO o zápise modrotlače do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.

„Je to pre nás pocta. Lebo kým ešte v roku 2010 bola zatvorená posledná modrotlačiarska dielňa, dnes môžeme povedať, že modrotlač na Slovensku opäť žije," uviedla generálna riaditeľka Ústredia ľudovej umeleckej výroby Dana Kľučárová na margo ochrany a podpory ohrozených, zanikajúcich, prípadne obnovovaných techník.

Zdroj: TASR

Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame