Povinné očkovanie detí

Povinné očkovanie detí

Do predškolského zariadenia budú môcť byť v budúcnosti prijaté len deti, ktoré absolvovali povinné očkovanie. Avizuje to Ministerstvo zdravotníctva. Cieľom je prevencia a ochrana zdravia detskej populácie. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Eliášová1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská uviedla, že v súčasnosti môže byť do predškolského zariadenia prijaté aj dieťa, ktoré neabsolvovalo povinné očkovanie. Pripravovaná novela hovorí o tom, že v budúcnosti budú mocť zobrať aj deti nákaze imúnne alebo tie, ktoré nemôžu byť očkované pre trvalú kontraindikáciu.
Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa je potrebné v prípade zavlečenia závažných infekčných ochorení do detského kolektívu v týchto kolektívnych zariadeniach bezodkladne reagovať.

Úrad verejného zdravotníctva eviduje zaočkovanosť detskej populácie v roku 2018 pod 95 percentami, teda pod hranicou potrebnou na dosiahnutie kolektívnej ochrany populácie na krajskej úrovni, a to v rámci základného očkovania vakcínou proti osýpkam, mumpsu a ružienke. Kedy by mala novela zákona vstúpiť do platnosti? Zuzana Eliášová z rezortu zdravotníctva.

Eliášová2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zdroj: RTVS, TASR


Elena Seeber Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame