Hodnotiaca konferencia zahraničnej a európskej politiky SR

Hodnotiaca konferencia zahraničnej a európskej politiky SR

Pre krajinu ako Slovensko je viac ako kedykoľvek predtým dôležité posilňovať spojenectvá, partnerstvá a vzťahy. Premiér Peter Pellegrini to povedal na Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky Slovenska na pôde rezortu diplomacie. „Je našou povinnosťou chrániť strategické smerovanie našej krajiny, chrániť projekt EÚ a rozvíjať severoatlantické spojenectvo práve teraz, keď sme obklopení rôznymi výzvami zvnútra ako aj zvonka EÚ," dodal.

Premiér tiež zdôraznil potrebu podpory multilateralizmu. Aj preto je podľa jeho slov slovenská diplomacia mimoriadne aktívna v medzinárodných organizáciách, napríklad v OSN, OBSE alebo OECD. Pripomenul, že aj Európska únia je hlasným advokátom multilateralizmu. „Paradoxne sa však hlas EÚ z globálnej politiky vytráca. To treba zmeniť. Únia musí zohrávať globálnu úlohu nielen v ekonomike, ale aj v zahraničnej politike," myslí si premiér Pellegrini.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák skonštatoval, že 30 rokov od výročia Nežnej revolúcie žijeme v období transformácie svetového usporiadania, ktorá je definovaná nárastom nových hráčov na medzinárodnom poli, ako aj obnovením súperenia svetových mocností. Slovensko preto obhajuje efektívny systém multilateralizmu založený na pravidlách, a nie na moci. Šéf slovenskej diplomacie sa v ďalšej časti venoval Európskej únii. V tejto súvislosti skonštatoval, že Únia sa snaží vysporiadať so svojimi zahraničnopolitickými prístupmi ku kľúčovým svetovým hráčom. „Ak EÚ nechce byť objektom, ale tvorcom svetového usporiadania, musí si jasne zadefinovať svoje miesto v ňom," uviedol v tejto súvislosti minister pričom dodal, že práve súčasné obdobie, vyznačujúce sa kumuláciou volieb do Európskeho parlamentu, formovaním nového viacročného finančného rámca, či brexitom vytvára jedinečné momentum pre formovanie budúcnosti EÚ.

Slovenská zahraničná politika je často schizofrenická. Myslí si to prezident Andrej Kiska. „V zahraničí naši čelní politici vystupujú ako ľudia, ktorí sa zasadzujú za proeurópsku modernú krajinu, ktorá vystupuje v súlade so svojimi spojencami. Keď prídu domov, tak sa schizofrenicky objavuje druhá tvár, populisticky orientovaná na úspech vo voľbách," povedal prezident. Ako príklady takejto schizofrénie uviedol Marrákešsku zmluvu, dohodu o obrannej spolupráci s USA, Istanbulský dohovor, postoj k Venezuele alebo aspoň symbolickej pomoci utečencom. V súvislosti s EÚ hovoril prezident Kiska najmä o nevyužitom potenciáli spoločnej zahraničnej politiky členských štátov. Pýta sa, či nie je čas zrušiť potrebu súhlasu všetkých jej členov k zahraničnej politike. Často totiž podľa neho prevažujú záujmy jednotlivých krajín pred záujmami EÚ ako celku, ktorá je ekonomickou veľmocou a malo by ju byť viac počuť.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame