Štát začína riešiť rozdrobenosť pozemkov

Štát začína riešiť rozdrobenosť pozemkov

Štát začína riešiť veľkú rozdrobenosť pozemkového vlastníctva na Slovensku. Oznámila to na brífingu po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Informovala, že vláda na svojom rokovaní schválila prvé katastrálne územia, v ktorých sa budú realizovať po viac ako desaťročí pozemkové úpravy financované zo štátneho rozpočtu. Presne 120 katastrálnych území vybrala podľa transparentných kritérií 27-členná medzirezortná komisia zriadená Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Zložená bola z odborníkov z rôznych oblastí. „Začatie financovania pozemkových úprav štátom a schválenie prvých 120 katastrálnych území po celom Slovensku je historický míľnik pre našu krajinu. Odštartovať vyriešenie tak komplikovaného problému, akým je katastrofálna situácia s rozdrobenosťou pôdy sme dokázali vďaka špičkovej odbornosti a úzkej komunikácii s celým spektrom zainteresovaných," uviedla ministerka Matečná.

Celkovo 120 katastrálnych území z 3103, kde ešte komplexné pozemkové úpravy neboli zrealizované, bolo vybraných na základe preukázanej naliehavosti vykonania pozemkových úprav pre začatie pozemkových úprav v roku 2020 s predpokladanou hodnotou 68 miliónov eur hradenou zo štátneho rozpočtu. Počas priemernej dĺžky trvania konania pozemkových úprav päť rokov bude podľa nej táto suma čerpaná postupne, vždy po odovzdaní etáp a ucelených častí projektu pozemkových úprav.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame