Rozkvitol šafran spišský

Rozkvitol šafran spišský
V podtatranskej oblasti sa v týchto dňoch na mnohých miestach objavili šafrany spišské. Na niektorých miestach rastie len pár jedincov rastliny, inde sa vyskytujú až v tisícoch a vytvárajú fialové koberce.

"Šafran spišský rastie najmä na lúkach a pasienkoch, ale aj na lesných čistinách v podhorskom až horskom stupni. S pravým šafranom je síce príbuzný, ale nemá praktické využitie a pri konzumácii spôsobuje bolesti hlavy, závraty, zvracanie a hnačky," uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Od pravého šafranu sa líši aj obdobím kvitnutia. Pravý šafrán kvitne a zbiera sa na jeseň, šafran spišský je v plnom kvete na jar. Objavuje sa spolu s prvými jarnými kvetmi.

Šafran sa považuje za kráľovské korenie a je tiež synonymom luxusu. "Ide o korenie pochádzajúce z Orientu, ktoré sa získava ručným zbieraním blizien šafranu siateho. Ten sa pestuje hlavne v Iráne a v oblasti Stredozemného mora," informoval Majko. Ako dodal, fialové kvety šafranu spišského v tomto období dodávajú pestrosť aj podtatranským lúkam či záhradám.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame