Mária Terézia ožije vo filme

Mária Terézia ožije vo filme

Štáty bývalej rakúsko -uhorskej monarchie oslavujú v tomto roku trojsté výročie narodenia panovníčky, osvietenskej reformátorky Márie Terézie. A robia to rozsiahlo - výstavami, publikáciami, teatralizovanými podujatiami jednotlivo aj spoločnými projektmi. Jedným z nich je nakrúcanie koprodukčného filmu, ktorý mapuje osud najvýznamnejšej panovníčky v našej histórii. Štyri televízie, z Česka, Maďarska, Rakúska a zo Slovenska sa pustili do výroby dvojdielneho filmu, ktorý priblíži divákom vzťahy panovníčky so spojencami a odporcami ako aj atmosféru na kráľovskom dvore. Film vzniká pod vedením rakúskeho režiséra s hollywoodskou skúsenosťou Roberta Dornhelma. Súkromným koproducentom je nemecká spoločnosť Beta Film. ktorý vedie slovenský rodák Ján Mojto. Slováci majú zastúpenia tak v štábe ako aj pred kamerou. Zaujalo ich, že sa pracuje doslova v jazykovom Babylóne. Na mieste nakrúcania na zámku v českých Valticiach v týchto dňoch bol náš kolega Marián Kukelka

Mária Terézia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Bratislave sa bude nakrúcať hlavne v Dóme svätého Martina, kde bola Mária Terézia 25. júna 1741 korunovaná za uhorskú kráľovnú.

K projektu ešte dopoviem, že Rozhlas a televízia Slovenska, ktorého súčasťou je aj naše vysielanie oceňuje na koprodukcii najmä spojenie všetkých hlavných verejnoprávnych vysielateľov z celého regiónu bývalej monarchie.

Mária Mikušová Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame