Petrovi Dvorskému udelili Rakúsky čestný kríž za vedu a umenie

Petrovi Dvorskému udelili Rakúsky čestný kríž za vedu a umenie

Slovenský tenorista Peter Dvorský sa stal laureátom najvyššieho rakúskeho štátneho vyznamenania za mimoriadne zásluhy v oblasti umenia a vedy.

Peter Dvorský sa na medzinárodnej scéne presadil v 70. rokoch minulého storočia po hosťovaní operného súboru Slovenského národného divadla v rakúskej metropole. Nielen publikum, ale aj kritici ho označili za "slovenského Pavarottiho". Následné angažmán umelca vo Viedenskej štátnej opere, ale i jeho vystúpenia na iných popredných svetových scénach potvrdili jeho postavenie v svetovej špičke operných umelcov. Práve v rakúskej metropole sa po mimoriadnom úspechu kreácie Fausta predstavil aj v ďalších kľúčových postavách svojho bohatého repertoáru, v inscenáciách opier ako Simon Boccanegra, Maškarný ples, Eugen Onegin, Nápoj lásky, La Traviata, Tosca, Lucia di Lammermoor či Manon Lescaut.


Peter Dvorský účinkoval na scéne Viedenskej štátnej opery vo viac ako 250 predstaveniach, ale aj v Innsbrucku, Linzi, na Salzburských slávnostiach či na viacerých rakúskych letných festivaloch.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame