Pilier slovenskej literatúry

Pilier slovenskej literatúry

Vraj smrť nie je nešťastím pre zosnulého, ale pre pozostalých. Slovenskú kultúrnu obec zarmútil odchod významného slovenského prozaika a prekladateľa Pavla Vilikovského. V tlači sa na jeho adresu objavili označenia ako majster pevných viet či geniálny literárny architekt.

Prozaik, prekladateľ a publicista Pavel Vilikovský sa narodil 27. júna 1941 v Palúdzke (dnes mestská časť Liptovského Mikuláša). Dospieval v Bratislave. Rok študoval filmovú réžiu na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe. Po roku sa vrátil do Bratislavy, kde skončil štúdium angličtiny a slovenčiny na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Pracoval ako redaktor v mesačníku Slovenské pohľady. V čase nastupujúcej normalizácie musel mesačník opustiť a zamestnal sa ako redaktor vydavateľstva Tatran. V rokoch 1976-1996 spoluvytváral tvár časopisu Romboid. Okrem vlastnej prozaickej tvorby sa venoval prekladu z angloamerickej literatúry.

Pilier slovenskej literatúry Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pavel Vilikovský bol laureátom viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane dvoch hlavných cien v súťaži Anasoft litera. V roku 2015 mu udelili vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy.

Zdroj: RTVS

Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame