Zomrel onkológ Ivan Koza

Zomrel onkológ Ivan Koza

Zomrel klinický onkológ, učiteľ a bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave prof. MUDr. Ivan Koza, DrSc. Onkológii sa venoval viac ako 50 rokov, za svoje celoživotné dielo bol ocenený Krištáľovým krídlom. Ivan Koza pripravil onkologický program pre Slovensko, je spoluautorom onkologického programu WHO. Bol autorom a spoluautorom viac ako 200 odborných publikácií. Venoval sa predovšetkým liečbe akútnych leukémií a malígnych lymfómov, sústredil sa na ochorenia prsníkov.
Od roku 1966 pracoval v Národnom onkologickom ústave, kde viedol internú kliniku. Neskôr pôsobil aj v Onkologickom ústave v Buffale v USA, kde zaviedol alogénne transplantácie kostnej drene. Ako profesor hosťoval na Michiganskej univerzite v USA.
V rokoch 2001 až 2004 bol riaditeľom Národného onkologického ústavu v Bratislave. Bol tiež predsedom a členom Slovenskej onkologickej spoločnosti či dlhoročným hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR. Pôsobil na Univerzite Komenského aj Slovenskej zdravotníckej univerzite. Bol tiež konzultantom Svetovej zdravotníckej organizácie pri onkologických programoch v Srí Lanke, Indii, Sudáne a vo Švajčiarsku.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame