Rozlúčka s "veľkým slovenským demokratom a diplomatom a vzácnym človekom"

Rozlúčka s "veľkým slovenským demokratom a diplomatom a vzácnym človekom"

Viacerí politici, ministri i veľvyslanci, ale aj predstavitelia spoločenského života sa prišli v stredu rozlúčiť so zosnulým bývalým ministrom zahraničných vecí SR Eduardom Kukanom. Na spomienkovom stretnutí v Palugyayovom paláci v Bratislave sa zúčastnila aj manželka zosnulého Zdenka Kukanová. Podľa mnohých bol významnou slovenskou i európskou osobnosťou či trpezlivým človekom konsenzu.
Bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda sa mu poďakoval za všetko, čo urobil pre svoju vlasť, pre krajiny západného Balkánu, EÚ, ale aj širšie medzinárodné spoločenstvo. "Eduard Kukan mal výzor Johnna F. Kennedyho, tú jeho hustú, uhladenú, vyfúkanú frizúru som mu vždy závidel. Mal noblesné maniere. Mal svoj vycibrený nekopírovateľný štýl a jazyk," povedal Dzurinda v prejave. Označil ho za fachmana i elegána, ktorý svoje majstrovstvo nedával navonok.
Česť pamiatke "veľkého slovenského demokrata a diplomata a vzácneho človeka" vyjadril aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Zaspomínal pritom na zápas o vstup SR do EÚ a NATO, ktorý sa odohrával na rôznych úrovniach spoločenského života, pričom nie všetci boli tomu naklonení. "Eduard Kukan na domácej pôde trpezlivo vysvetľoval výhody, ktoré nám prinesie integrácia západom. Navždy sa tak zapísal do histórie ako politik s čistým štítom," skonštatoval Heger. Vyjadril záujem rozvíjať dielo Eduarda Kukana s tým, že nesmieme dovoliť "silám dezintegrácie, aby nás vykoľajili z cesty, na ktorú sme nastúpili v roku 2004."
Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) označil Kukana za trpezlivého politika konsenzu, ktorý nebol prívržencom "bombastických" vyjadrení, a tiež za európskeho politika. "Príbeh Slovenska mohol byť výrazne odlišný, keby politická reprezentácia, ktorej osobnosťou bol Eduard Kukan, neurobila výrazné rozhodnutie a nenastúpila na integračnú cestu," povedal v príhovore Korčok. Poznamenal, že bude chýbať ako osobnosť slovenskej politiky a diplomacie.
Stredajšiu rozlúčku s Eduardom Kukanom ako ministrom a štátnikom označil za výnimočnú nezávislý zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš. "Rozlúčili sa s ním nielen jeho blízki spolupracovníci, ale prostredníctvom obrazovky aj významné osobnosti európskej politiky a diplomacie, z Balkánu, kde takisto zanechal obrovskú stopu a získal srdcia ľudí," povedal Demeš. Takýto spôsobom rozlúčky s najvýraznejšou tvárou slovenskej diplomacie ukazuje podľa neho veľkosť Eduarda Kukana a jeho vlak nielen do slovenskej, ale aj európskej diplomacie a politiky.
Bývalý minister zahraničných vecí, poslanec Národnej rady SR a Európskeho parlamentu Eduard Kukan zomrel 9. februára vo veku 82 rokov.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame