Zomrel tvorca loga VPN

Zomrel tvorca loga VPN

Vo veku 84 rokov zomrel koncom minulého týždňa po krátkej a ťažkej chorobe grafický dizajnér, architekt a typograf Karol Rosmány, ktorý je autorom napríklad loga Verejnosti proti násiliu (VPN) či loga Študentského hnutia.

Karol Rosmány sa vo svojej tvorbe venoval predovšetkým knižnej grafike, navrhovaniu značiek a informačných systémov či plagátom. Graficky sa podieľal na vyše troch tisíckach knižných titulov pre vydavateľstvá Tatran, Smena, Slovenský spisovateľ, Mladé letá, Pallas, Pravda, Práca, Veda či Slovenské pedagogické nakladateľstvo. Podľa Slovenského centra dizajnu (SCD) vynikal aj v tvorbe log. Navrhol logá napríklad pre domáceHotel Kyjev, Technopol, Inchebu, vydavateľstvo Archa, nadáciu Pro Slovakia, v zahraničí pre Fiera Miláno či Oikos Bologna.
Popritom sa venoval aj tvorbe kultúrnych a výstavných plagátov. Jeho najznámejšou prácou je logo politického hnutia, neskôr politickej strany VPN, ktoré vytvoril na vlastný popud po tom, keď sa zúčastnil na novembrových demonštráciách v roku 1989. S grafickým dizajnérom a ilustrátorom Jánom Meisnerom boli pozvaní k tvorbe predvolebnej kampane VPN. Po Nežnej revolúcii pokračoval vo svojej práci grafického dizajnéra vo vlastnej firme.
V roku 2020 mu bola udelená aj Národná cena za dizajn, a to za dlhodobý kultúrny prínos v oblasti dizajnu.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame