Ocenenie pre Franka Lowyho

Ocenenie pre Franka Lowyho

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok udelil v Bratislave Zlatú plaketu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sirovi Frankovi Lowymu, úspešnému austrálskemu podnikateľovi a známemu filantropovi slovenského pôvodu. "Váš životný príbeh je inšpiráciou pre mnohých. Vyrastali ste v neľahkých časoch, ale svojou priebojnosťou a svedomitou prácou ste sa stali podnikateľom svetového formátu. Cením si, že ste si pritom zachovali pozitívny vzťah ku Slovensku," povedal Korčok pri príležitosti udelenia ocenenia za prínos v oblasti podnikania, filantropie a medzinárodných vzťahov a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Sir Frank Lowy je jedným z najúspešnejších podnikateľov slovenského pôvodu. V roku 2017 ho za jeho prínos pre podnikateľské prostredie a filantropiu povýšila do rytierskeho stavu kráľovná Alžbeta II. Sir Frank Lowy má v Austrálii povesť veľkého filantropa. Organizácia Philantropy Australia mu v roku 2002, v ktorom na dobročinné účely rozdal 10 miliónov austrálskych dolárov, udelila ocenenie Najväčší filantrop v Austrálii. Dodnes podporuje aj fiľakovský futbalový klub, v ktorom ako chlapec v predvojnových rokoch hrával, a inicioval tiež rekonštrukciu miestneho židovského cintorína a vybudovanie pamätníka obetiam holokaustu na mieste zbúranej fiľakovskej synagógy.

Sir Frank Lowy sa narodil v roku 1930 v židovskej rodine vo Fiľakove, v Československu. Európu opustil spolu s blízkymi pod vplyvom vojnových udalostí a nárastu protižidovských nálad. Životné cesty Franka Lowyho viedli cez Francúzsko do Palestíny, Izraela, a napokon Austrálie, kde v roku 1953 so svojím spoločníkom založil spoločnosť Westfield (neskôr sieť nákupných centier). Za nasledovných 30 rokov sa spoločnosť významne rozrástla a prenikla do USA, Spojeného kráľovstva i na Nový Zéland.

V rokoch 1995 až 2005 pôsobil Lowy ako riaditeľ Austrálskej centrálnej banky. V roku 2003 založil renomovaný nezávislý medzinárodnopolitický think-tank nazvaný Lowy Institute, ktorý sa stal jedným z najvýznamnejších a najvplyvnejších v Austrálii, s úlohou rozvíjať medzinárodnú spoluprácu a rolu Austrálie v regióne a vo svete. Významne finančne podporil aj zriadenie medicínskych inštitúcií na výskum srdcovo-cievnych chorôb a rakoviny.

Zdroj: TASR

Ingrid Slaninková Foto: MZVaEZ

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame