Aj v Kanade je pamätník Bradlo

Aj v Kanade je pamätník Bradlo

Prínos Slovákov k osídľovaniu a vybudovaniu Kanady pripomína pamätník Bradlo v severnom Ontáriu. Predstavuje spomienku na dedinu založenú Slovákmi pred 92 rokmi. Pôvodne chceli pamätník odhaliť pred dvoma rokmi, pre pandémiu sa tak stalo až 30. júla tohto roka. V stredu o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí SR.

Na odhalení pamätníka sa zúčastnili slovenský veľvyslanec v Kanade Vít Koziak, kanadská federálna poslankyňa Carol Hughesová, starosta mesta Hearst Roger Sigouin, zástupcovia Univerzity v Hearste a miestneho múzea, rodáci z Bradla, ich potomkovia a ďalší krajania.

Kanadskí predstavitelia vyzdvihli pracovitosť, húževnatosť a vynaliezavosť Slovákov a ich historický prínos v regióne. Veľvyslanec Vít Koziak pripomenul, že dnes majú Slováci vlastný demokratický štát, ktorý je členom Európskej únie. "Tento rok oslavujeme 30. výročie Ústavy SR, čoskoro budeme oslavovať aj 30. výročie samostatnosti a rovnaké okrúhle výročie slovensko-kanadských vzťahov. Tieto vzťahy sú vynikajúce a ich hlboké korene bude navždy pripomínať aj unikátny pamätník Bradlo," povedal Koziak.
Bradlo sa nachádza takmer 1000 kilometrov od hlavného kanadského mesta Ottawa a približne jedenásť kilometrov južne od najbližšieho mesta Hearst. Slováci osadu nazvali Bradlo podľa miesta posledného odpočinku generála Milana Rastislava Štefánika. Keďže pôda sa ukázala ako málo úrodná, väčšina rodín sa približne do roku 1950 odsťahovala za lepšími podmienkami do mesta Hearst a iných miest Kanady. Posledný obyvateľ odišiel z Bradla v roku 1969.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame