Inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej

Inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej

Zuzana Čaputová sa ujala prezidentského úradu. Ústavou predpísaný sľub zložila počas slávnostnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. Vo funkcii nahradila Andreja Kisku.

Súčasťou jej dnešného programu je prehliadka Ozbrojených síl SR, peší presun na ekumenickú bohoslužbu Te Deum v Dóme sv. Martina a prevzatie Prezidentského paláca. Podvečer Zuzana Čaputová položí veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam Železnej opony v Devíne. Následne položí kyticu aj na hrob prvého prezidenta SR Michala Kováča na Ondrejskom cintoríne. Deň ukončí slávnostná recepcia v Redute.

Zuzana Čaputová vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 1998 začala pôsobiť v treťom sektore. Pracovala ako projektová manažérka v občianskom združení EQ Klub na projekte rozvoja miestnych komunít. Od roku 2001 začala spolupracovať so združením Via Iuris, od roku 2010 ako advokátka. Výrazne sa angažovala v kauze pezinskej skládky, ktorá sa začala koncom 90. rokov 20. storočia. V roku 2016 jej udelili prestížnu Goldmanovu environmentálnu cenu, nazývanú aj Nobelova cena za ekológiu.

V prvom kole prezidentských volieb sa Zuzana Čaputová umiestnila na prvom mieste so ziskom 40,57 percenta hlasov (870 415 hlasov). V druhom kole zvíťazila so ziskom 58,4 percenta hlasov. Svoj hlas jej odovzdalo 1 056 582 voličov.

Zdroj: TASR, SITA


Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame