Slovensko sa môže stať príkladom pre EÚ

Slovensko sa môže stať príkladom pre EÚ

So zástupcami Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody sa stretla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Zástupcovia skupiny sa zaujímali o tie najpálčivejšie otázky z oblasti justície, vrátane niektorých medializovaných prípadov.

Od formálneho vzniku monitorovacej skupiny išlo už o šieste stretnutie so zástupcami ministerstva spravodlivosti, diskusia sa zamerala najmä na detailnejšie informácie k plánovanej reforme justície, vrátane pripravovanej zmeny sústavy súdov (tzv. súdnej mapy). Ministerka ozrejmila dôvody a postup pri implementácii reformy súdnej mapy, ktorá bola vypracovaná a priebežne je stále konzultovaná aj s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu.

Europoslanci sa zaujímali aj o situáciu na prokuratúre a plánované kroky v tejto oblasti. Ministerka informovala aj o zámere zmeniť diskutovaný §363 Trestného poriadku, k čomu sa vláda zaviazala už vo svojom programovom vyhlásení.
Poslanci sa zaujímali aj o výsledky skúmania komisie zriadenej za účelom prešetrenia úmrtia gen. Milana Lučanského.

Vedúca delegácie Sophie in't Veldová zhodnotila, že pripravované reformy najmä v oblasti justície môžu byť len prínosné pre celú krajinu a ak sa dotiahnu až do konca, môže byť Slovensko vzorom pre všetky krajiny EÚ.

Zdroj: TASR

Iveta Michalíková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame