Súťaž - BRATISLAVA – 5. kolo

Súťaž - BRATISLAVA – 5. kolo

Bratislavská Zoologická záhrada sa nachádza v širšom centre mesta. Jej súčasný areál má rozlohu 96 hektárov, pričom viac ako tretina je prístupná verejnosti. Je domovom vyše tisícky zvierat vyše 180 druhov. Ako jedna z prvých v Európe odchovala bratislavská ZOO mláďatá rysa ostrovida, ktorý sa stal aj jej symbolom. S výstavbou ZOO v Bratislave sa začalo v roku 1959 a slávnostné otvorená bola v máji 1960.

Bratislavská ZOO dosiahla najvýznamnejšie chovateľské úspechy prvým umelým odchovom leopardov škvrnitých a hyen pásavých v bývalom Československu. Výnimočným medzinárodným úspechom bol úspešný projekt na záchranu sahelo-saharských antilop - priamorožca šabľorohého. Do Národného parku Sidi Toui v Tunisku odišli tri dospelé gravidné samice. V blízkej budúcnosti sa ZOO zúčastni na projekte reintrodukcie zubrov do Azerbajdžanu.

Súčasťou ZOO v Mlynskej doline je aj unikátny Dinopark. Možno tam objavovať desiatky statických a pohyblivých modelov druhohorných dinosaurov v životných veľkostiach.

Pavilón šeliem pre levy juhoafrické, biele tigre, jaguára amerického a leopardy cejlónske, terárium a exotárium s expozíciou surikát, tropických opičiek, leňochodov, pásavcov a sladkovodnými akváriami, výbehy nosorožcov a kengúr, zebier a žiráf, antilop a hrošíkov libérijských, prírodné jazerá plameniakov a pelikánov, unikátna výstava druhohorných plazov DinoPark, ako aj pavilón ľudoopov, to všetko tvorí kolorit súčasnej bratislavskej ZOO a zaraďuje ju medzi moderné zoologické záhrady.

5.kolo Zoo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súťažná otázka 5. kola:

V ktorom roku sa začala výstavba bratislavskej ZOO?


Vaše odpovede čakáme do konca mája na adrese:

Rozhlas a televízia Slovenska,

Rádio Slovakia International, Krajanská redakcia,

Mlynská dolina, 845 45 Bratislava, Slovensko.

Využiť môžete aj elektronickú poštu - náš redakčný email je rsi_slovak@rtvs.sk .

Výherkyňou 4. kola sa stala a pekný obraz Bratislavy posielame pani Alexandre Galandovej do Talianska. Srdečne gratulujeme.


Branislav Grman, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame