Súťaž - BRATISLAVA – 9. kolo

Súťaž - BRATISLAVA – 9. kolo

Hlavné mesto Slovenskej republiky je značkou špičkových umeleckých výkonov.

Bratislavský chlapčenský zbor vznikol v roku 1982 ako súčasť Slovenskej filharmónie. V roku 2012 sa v jej sídelnej budove predstavil na festivale Bratislavské hudobné slávnosti, podujatí, ktoré do hlavného mesta už vyše 55 rokov prináša svetovú úroveň. Dirigenti, orchestre či sólisti dokazujú publiku, že pokrok existuje aj v interpretácii klasických hudobných diel. Pokračujú tak v tradícii, ktorú hlavné mesto pozná zo šľachtických i buržoáznych salónov, v ktorých hrávali Haydn, Mozart, Beethoven, Liszt či Bartók.

V Bratislave začala stúpať aj hviezda ikony popmusic v socialistickom Československu. Nedávno zosnulý český idol Karel Gott sa s piesňou Mám rozprávkový dom stal vôbec prvým víťazom ikonickej socialistickej súťaže populárnej hudby pod názvom Bratislavská lýra. Inšpiráciou pre súťaž pôvodnej piesne s pôvodným textom v interpretácii kvalitných spevákov sprevádzaných orchestrom sa stali podobné festivaly aj v kapitalistickom zahraničí. A hoci dnes už mladej generácii názov Bratislavská lýra nič nehovorí, v 70. a 80. rokoch dosiahla táto značka medzinárodné renomé... teda, výhradne v krajinách tzv. východného bloku.

Hudobný festival, ktorý na rozdiel od Bratislavskej lýry prežil vďaka kvalite dramaturgie aj pád komunistického režimu v roku 1989, sú Bratislavské jazzové dni. Počas doterajších 45 rokov mali milovníci tohto žánru možnosti vidieť na vlastné oči majstrovstvo svetových hviezd ako Herbie Hancock, Chick Corea, Bobby McFerrin a mnohých ďalších.

Ale značku kvality „Bratislava" netvorí len hudba. Dušan Roll sa v 60-tych rokoch stal členom komisie, ktorú zriadila Medzinárodná únia pre detskú knihu, známa IBBY, s cieľom, okrem iného, zorganizovať súťažnú výstavu originálov ilustrácií detských kníh. A tak vzniklo Bienále ilustrácií Bratislava, ktoré v roku 1991 doplnilo ďalšie medzinárodné podujatie venované kvalitnému umeniu pre deti - Bienále animácie Bratislava.

Film, ilustrácie, jazz i klasická hudba. Značka Bratislava je značkou kvality.

BRATISLAVA 9.kolo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súťažná otázka 9. kola:

Koľko kultúrnych podujatí sme spomenuli v novembrovej časti súťaže?

Vaše odpovede čakáme do konca novembra na adrese:

Rozhlas a televízia Slovenska,

Rádio Slovakia International, Krajanská redakcia,

Mlynská dolina, 845 45 Bratislava, Slovensko.

Využiť môžete aj elektronickú poštu - náš redakčný email je rsi_slovak@rtvs.sk . Výherca získa pekný obraz Bratislavy a zo všetkých zaslaných správnych odpovedí vyžrebujeme na konci roka jedného poslucháča, ktorý získa niekoľkodňový pobyt v Bratislave.

Výherkyňou 8. kola sa stala pani Ivana Rafaelisová zo Španielska. Srdečne gratulujeme!!!

Branislav Grman, Foto: Peter Brenkus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame