Súťaž 3. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Súťaž 3. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Začiatkom februára sme odštartovali novú súťažnú hru, nazvanú „Bol raz jeden hrad". Spoznávate s nami najznámejšie legendy a povesti, ktoré sa viažu k slovenským hradom a zámkom. Počas desiatich kôl, od februára do novembra, vždy v prvú nedeľu v mesiaci, sa môžete zúčastniť našej hry.

Slovensko je krajinou, ktorá sa môže pýšiť množstvom hradov a zámkov, ktoré svedčia o našej histórii a predkoch. Takmer všetky sú opradené povesťami a legendami.

Mohutný, 36 metrov vysoký hrad Likava stojí neďaleko Ružomberka na vysokom brale. Spájajú sa neďaleko neho dve mestá a dva regióny severného Slovenska: Ružomberok na Liptove a Dolný Kubín na Orave.

Podľa jednej z mnohých povestí prebýval na hrade mocný a krutý pán. Mal krásnu a štedrú dcéru s dobrým srdcom. Chcel ju násilne vydať za bohatého šľachtica, pána neďalekého hradu. Ženích bol pekný, bohatý, len veľmi bezbožný. Zbožné dievča nelákalo jeho bohatstvo, ani krása a jeho bezbožnosť ju odpudzovala. Otec bol však neúprosný a keď dievčina odmietla poslušnosť, nahneval sa a zatvoril ju do tajnej komnaty bez okien, od ktorej mal kľúč len on sám. Na druhý deň otec odišiel na poľovačku a zahynul pri nej. O nešťastnej dcére Helene nikto nevedel, nemal ju kto vyslobodiť a vo svojom väzení zomrela. Od svojej smrti sa však počas teplých letných nocí zjavuje v čiernych šatách na poliach s úrodou, prechádza sa po nich a hladí obilné klasy.

Bol raz jeden hrad_3. kolo_Likava Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súťažná otázka 3. kola: Väznili Jánošíka na hrade Likava?

Na vaše odpovede sa tešíme do konca apríla na adrese:

RTVS

Rádio Slovakia International

Krajanská redakcia

Mlynská dolina

845 45 Bratislava

Slovensko

Email: rsi_slovak@rtvs.sk

Vyžrebovaného výhercu vždy odmeníme pekným akvarelom. Víťazkou 2. kola sa stala pani Alexandra Galandová z Talianska. Srdečne gratulujeme!

Sylvia Hoffmannová, Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame