Súťaž 6. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Súťaž 6. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Aj v júli s nami spoznávate najznámejšie legendy a povesti, ktoré sa viažu na slovenské hrady a zámky. Od februára do novembra sa môžete zapojiť do našej hry „Bol raz jeden hrad", ktorá Vás prenesie niekoľko storočí späť, do krajiny plnej lásky a nenávisti a stanete sa tiež svedkami mnohých hrdinských skutkov.

Skutočným historickým pokladom Slovenska sú hrady a zámky. Sú neprehliadnuteľné, ak sa prechádzame krajinou. Z väčšiny žiaľ ostali dnes len ruiny. A mnohí ani netušia, aké poklady kedysi ukrývali. V minulosti boli sídlom slávnych vládcov, panovníkov a šľachticov. Prežili doby slávy, bitky i nájazdy nepriateľov. Stali sa svedkami hrdinských bojov a historických udalostí. A takmer všetky sú opradené povesťami a legendami. Dnes nás jedna z nich zavedie opäť do východnej časti Slovenska, na Spiš, kde sa týči majestátny Spišský hrad. Tam vraj ukončila svoj život skokom z vysokej veže nešťastná Hedviga.

Na Spišskom hrade už pôvodné zariadenie nenájdete. Je to pochopiteľné, keďže hrad v roku 1780 zachvátil obrovský požiar a po ňom už majitelia nemali o rekonštrukciu záujem. Rekonštrukčné práce sa začali až v druhej polovici minulého storočia. Dnes sa môže pochváliť okrem iného aj veľkým počtom návštevníkov.

Spišský hrad je jednou z najvýznamnejších historických pamiatok na našom území. Ako jediný hrad na Slovensku bol zapísaný do Svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Spišský hrad je kráľovský stredoveký hrad, ku ktorému sa viaže množstvo legiend. Jednou z nich je aj legenda o krásnej a nešťastnej Hedvige. Pred mnohými vekmi žil na hrade mocný pán Filip, ktorý mal prenádhernú manželku. Z ich veľkej lásky sa im narodila dcérka, ktorej dali meno Barbora. Krásna manželka hradného pána však skonala a o malú dcérku sa starala slobodná sestra pána Filipa, vychýrená krásavica Hedviga. Pri jednej z poľovačiek Filip nechtiac zastrelil mladého šľachtica, hradného pána zo Starej Ľubovne.

Spomedzi všetkých legiend si návštevníci obľúbili práve príbeh o krásnej Hedvige. Skrýva v sebe pomstu, lásku, ale aj nenávisť. Návštevníci hradu však majú možnosť spoznať aj ďalšie povesti a legendy.

Súťažná otázka 6. kola:

Pri akej nešťastnej udalosti hradný pán Filip zastrelil mladého šľachtica?

Vaše odpovede čakáme do 2. augusta na adrese: RTVS, Radio Slovakia International, Krajanská redakcia, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava, Slovensko.

Adresa elektronickej pošty je rsi_slovak@rtvs. sk . Vyžrebovaný výherca získa pekný obraz.

Víťazom 5. kola sa stal pán Peter Andreánsky z Austrálie. Srdečne gratulujeme!

7. kolo web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame