Súťaž 7. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Súťaž 7. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Opäť tu máme začiatok nového mesiaca a s ním aj ďalšie, už 7. kolo našej súťažnej hry nazvanej„Bol raz jeden hrad" v rámci ktorej s nami spoznávate najznámejšie legendy a povesti o slovenských hradoch a zámkoch. Od februára do novembra tohto roku, vždy prvý víkend v mesiaci, sa môžete zúčastniť našej hry, ktorá vás prenesie niekoľko storočí späť, ale môžete vyhrať aj zaujímavé ceny.

Skutočným historickým pokladom Slovenska sú hrady a zámky. Z väčšiny, žiaľ, ostali dnes len ruiny. V minulosti boli sídlom slávnych vládcov, panovníkov a šľachticov. Prežili doby slávy, bitky i nájazdy nepriateľov. Stali sa svedkami hrdinských bojov aj historických udalostí. A takmer všetky sú opradené povesťami a legendami. Dnes nás jedna z nich zavedie na Oravský hrad, ktorý je jednou z najväčších turistických atrakcií severného Slovenska.

Oravský hrad je jedným z najzachovalejších stredovekých hradov na našom území. Bol vybudovaný ako „orlie hniezdo" na strmom vápencovom brale nad riekou Orava. Patrí bezpochyby k najvýznamnejším a najkrajším pamiatkam hradného staviteľstva na Slovensku. Zaujímavostí o hrade je veľa, ale za zmienku určite stojí informácia, že hrad nebol nikdy vojensky dobytý. Ako jeden z mála hradov je pokrytý šindľom, pozostáva z 27 objektov, má 756 schodov a 155 miestností. V roku 1880 hrad vyhorel a zostala v ňom akási pochmúrna atmosféra, ktorá zaujala mnohých režisérov a filmárov.

Vďaka hororovému filmu, natočenému na motívy románu Brama Stokera Dracula, sa hrad začal zviditeľňovať vo svete. Rôzne historky a svedectvá ľudí o duchoch žijúcich na Oravskom hrade sa veľmi rýchlo šírili do sveta a tak začali zaujímať aj zahraničných výskumníkov. Povery o hrade prilákali dokonca amerických lovcov duchov. Pomocou tepelných prístrojov skúmali paranormálnu aktivitu a zaznamenávali aj zvuk. Lovci duchov mali pri svojom pobyte na hrade počas výskumu neustále pocit, že sa okolo nich pohybuje niečo neopísateľné a neživé. Počuli aj rôzne zvuky, ako napríklad nevysvetliteľné otváranie dverí a vŕzganie.

Okrem amerických výskumníkov majú s paranormálnymi javmi na hrade skúsenosti aj zamestnanci a návštevníci hradu. Jedného dňa jeden zo zamestnancov počas nočnej služby zazrel v okne hradu pohybujúce sa svetlo. To, čo videl, mu pripomínalo pohybujúcu sa postavu, ktorá nesie rozsvietenú sviečku. Tento zvláštny jav sa objavil v najstaršej časti hradu. Práve táto časť je známa tým, že návštevníci v nej často majú ťaživý a zvláštny pocit. V tejto časti hradu sa dokonca stávalo, že nábytok bol rôzne nevysvetliteľne premiestnený, akoby tam niekto býval a usporadúval si priestor podľa seba.

Tak ako k iným hradom, aj k tomuto sa viaže niekoľko legiend. Medzi tie najznámejšie, ktoré sa spájajú s týmto majestátnym hradom, je legenda o bielej pani a legenda, ktorá hovorí o tom, že hrad údajne postavil diabol z pekla.

Súťažná otázka 7. kola:

Za koľko dní sľúbil čert postaviť Oravský hrad?

Vaše odpovede čakáme do 30. augusta na adrese: RTVS, Radio Slovakia International, Krajanská redakcia, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava, Slovensko.

Adresa elektronickej pošty je rsi_slovak@rtvs. sk .

Vyžrebovaný výherca získa pekný obraz.

Víťazom 6. kola sa stala pani Alexandra Galandová z Talianska. Srdečne gratulujeme!

7. kolo - Bol raz jeden hrad Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ingrid Slaninková Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame