Súťaž 8. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Súťaž 8. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Skutočným historickým pokladom Slovenska sú hrady a zámky. Z väčšiny, žiaľ, ostali len ruiny. V minulosti boli sídlom slávnych panovníkov a šľachticov, prežili doby slávy, bitky i nájazdy nepriateľov. Stali sa svedkami hrdinských bojov aj historických udalostí. A takmer všetky sú opradené povesťami a legendami. Dnes navštívime jeden z najromantickejších a najkrajších zámkov v strednej Európe, rozprávkový Bojnický zámok.

Bojnický zámok postavili na travertínovej kope, na ktorej stál v 11. storočí drevený hrad. V minulosti ho vlastnili najslávnejšie šľachtické rody, pričom jeho poslednými vlastníkmi boli Pállfyovci. Gróf Ján František Pállfy dal celý objekt koncom 19. storočia prestavať budapeštianskemu architektovi Jozefovi Hubertovi podľa vzoru zámkov postavených v strednom Francúzsku. Zaujímavosťou je, že všetky návrhy a kresby pochádzali z pera samotného grófa, ktorý riadil aj všetky práce na zámku.

Už na prvý pohľad Bojnický zámok upúta svojou špecifickou architektúrou. Pre návštevníkov je atraktívny okrem iného aj tým, čo skrýva vo vnútri, vo svojich rozľahlých priestoroch. Teda množstvom zbierkových predmetov a umeleckých diel. Ďalšou zaujímavosťou je aj skutočnosť, že zámok je postavený nad jaskyňou. Bola objavená pri čistení studne v 50-tych rokoch minulého storočia.

Pre návštevníkov je pomerne zaujímavé aj obdobie, kedy zámok vlastnila firma Baťa, ktorá ho kúpila po smrti grófa Pálffyho. Avšak v týchto časoch zažil Bojnický zámok veľmi smutné obdobie. 9. mája 1950 sa zamestnanci stavebného podniku Baťových závodov snažili vyčistiť komíny. Keďže ale boli veľmi zanesené, rozhodli sa použiť zmes oleja a benzínu a týmto spôsobom ich vypáliť. Pri zapálení tam však vznikol veľmi silný tlak, komín roztrhalo a niektoré iskry vyleteli na drevenú šindľovú strechu. A to bol začiatok skazy. Postupne sa však podarilo zámok obnoviť.

Návštevníkov Bojnického zámku fascinujú okrem iného aj zbierkové predmety, ktoré sú spojené s nejakým príbehom. Akonáhle sa k určitému predmetu viaže nejaký osobný príbeh alebo legenda, tak vtedy sú návštevníci najpozornejší a chcú o ňom vedieť čo najviac. Medzi obľúbené legendy Bojnického zámku patrí aj tá o slzách grófa Pálffyho. Keď gróf zomrel, priviezli ho do Bojnického zámku a pochovali v tunajšom krásnom mramorovom sarkofágu. Jeho príbuzní boli veľmi chamtiví, lákalo ich veľké bohatstvo a veľa vecí rozpredali. Predali obrazy, nábytok aj sochy. Hovorí sa, že gróf Pálffy plakal kvôli tomu, že jeho dediči nechceli rešpektovať jeho poslednú vôľu a nesprístupnili Bojnický zámok verejnosti. Nakoniec sa však jeho želania naplnili.

Medzi múrmi Bojnického zámku sa ukrýva ešte oveľa viac príbehov a legiend, ako o studni bez vody, o tajomnej chodbe, o čiernej pani, čo tu stále straší, o troch psoch, ktoré ti povedia, čo si za človeka a mnoho ďalších. Ale o tých niekedy nabudúce…

Súťažná otázka 8. kola:

Aká bola posledná vôľa grófa Pálffyho, ktorú nerešpektovali jeho dediči?

Vaše odpovede čakáme do 27. septembra 2021 na adrese:

RTVS, Radio Slovakia International, Krajanská redakcia

Mlynská dolina

845 45 Bratislava

Slovensko

Adresa elektronickej pošty je rsi_slovak@rtvs. sk .

Vyžrebovaný výherca získa pekný obraz.

Víťazom 7. kola sa stal pán Piotr Borski z Poľska. Srdečne gratulujeme!!!

8. kolo_web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame