Súťaž 9. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Súťaž 9. kolo - BOL RAZ JEDEN HRAD

Skutočným historickým pokladom Slovenska sú hrady a zámky. Z väčšiny, žiaľ, ostali len ruiny. V minulosti boli sídlom slávnych panovníkov a šľachticov, prežili doby slávy, bitky i nájazdy nepriateľov. Stali sa svedkami hrdinských bojov aj historických udalostí. A takmer všetky sú opradené povesťami a legendami. Dnes navštívime hrad Beckov.

Jeho história siaha hlboko do minulosti. Predpokladá sa, že už pred rokom 896 sa na tomto mieste týčila drevená pevnosť, avšak doteraz sa nezistili žiadne stopy. Kamennú podobu dostal niekedy v 12 - 13 storočí.

Dve obdobia mali veľký význam pre vývoj hradu. V 14. storočí ovládol hrad Beckov Matúš Čák Trenčiansky, známy aj pod menom „Pán Tatier a Váhu". V tom čase sa hrad dočkal aj zásadnej prestavby, ktorá mala zdokonaliť jeho obranu. A v roku 1388 ho kráľ Žigmund Luxemburský daroval poľskému šľachticovi Stiborovi zo Stiboríc za jeho verné služby. Stiborovci boli v tom čase jedným z najmocnejších rodov Uhorska a z hradu urobili svoje rodinné sídlo. Bolo to obdobie jeho najväčšieho rozmachu. Ani rod Stiborovcov, ani ďalšie rody ktoré ho vlastnili, nemali po čase mužských potomkov. V polovici 17. storočia hrad začal upadať, stratil aj zo svojej strategickej dôležitosti a využívali ho ako vojenskú pevnosť a väznicu.

Aké legendy sa s hradom Beckov spájajú? Viac vo zvukovom formáte:

9. kolo_web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Súťažná otázka 9. kola:

Akou smrťou zahynul krutý pán hradu Beckov?

Vaše odpovede čakáme do konca októbra na adrese:

RTVS, Radio Slovakia International, Krajanská redakcia

Mlynská dolina

845 45 Bratislava

Slovensko

Adresa elektronickej pošty je rsi_slovak@rtvs. sk .

Vyžrebovaný výherca získa pekný obraz.

Víťazom 8. kola sa stal pán Peter Scarselletti z Austrálie. Srdečne gratulujeme!!!

Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame