Úroda obilnín

Úroda obilnín

Žatva na juhu Slovenska je ukončená, pokračuje ešte na severe. Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín bude medziročne nižšia, najmä pre dlhotrvajúce sucho, niekde aj pre jarné mrazy. Uviedol to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. „Hodnotiac výnosy z doteraz pozberaných plôch, sú nižšie približne o 20 %. Celková bilancia (úrody obilnín) oproti minulému roku vychádza tak na 2,5 milióna ton. Výpadok v produkcii očakávame na úrovni 600 000 ton," spresnil predseda SPPK.

Extrémne zmeny teplôt, teda aprílové a májové mrazy, horúčavy a minimum zrážok počas letných mesiacov sa podľa neho podpíšu aj pod zníženie úrod jesenných plodín. Veľmi negatívne ovplyvnia úrody kukurice. Teplotné výkyvy postihli prevažne Trnavský, Nitriansky a Bratislavský kraj, v ktorých sa nachádzajú už tradične najväčšie plochy osiate touto jesennou plodinou.

Aj úroda zemiakov bude v tomto roku medziročne nižšia, a to približne o 23 %, pričom oproti päťročnému priemeru poklesnú úrody asi o 16 %. "Priemerná produkcia zemiakov by mala byť na úrovni 18 až 20 ton z hektára. Celkovú produkciu odhaduje Zemiakarsky zväz SR na maximálne 150 000 ton, päťročný priemer je na úrovni 175 000 ton," doplnil. Sucho spôsobuje problémy aj v živočíšnej výrobe, z dôvodu nižších úrod a zhoršenej kvality krmovín a zároveň teplotného stresu u hospodárskych zvierat. To pri zhoršenom zdraví vedie k ich nižšej produkcii.

Poľnohospodári podľa SPPK v súvislosti so suchom a čoraz častejšími výkyvmi počasia volajú po potrebe zriadenia Rizikového fondu, ktorý by poľnohospodárom pokrýval tzv. nepoistiteľné riziká. Do neho by mal prispievať štát, ako aj subjekty hospodáriace na pôde a komerčné poisťovne. Nevyhnutnosťou do budúcnosti v súvislosti so suchami bude podľa SPPK aj štátna podpora výstavby zavlažovacích zariadení.

Zdroj: TASR

Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame