Slovensko navštevuje viac turistov

Slovensko navštevuje viac turistov

Na Slovensku pribúda turistov. Len za prvý štvrťrok 2019 ich bolo 1 300 000. V porovnaní s predošlým rokom stúpol záujem o Slovensko o viac ako 8 %. Zo zahraničia pricestovalo približne pol milióna návštevníkov. Ľudí prilákali majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Podľa ministerstva dopravy a výstavby, ktoré má turizmus na starosti, už zahraniční návštevníci nevnímajú Slovensko len ako krajinu na krátkodobú návštevu a ostávajú tu dlhšie. „V roku 2018 držal každý Slovák za ruku jedného turistu. Chcel by som, aby v roku 2019 až 2020 sme ich držali dvoch," dúfa šéf rezortu dopravy Árpád Érsek.

800 000 turistov bolo domácich. Cestovný ruch podporila aj tohtoročná novinka, a to rekreačné poukazy. Firmy sú povinné preplatiť zamestnancom 55 % z ceny domácej rekreácie a maximálne 275 €. „Veľa ubytovacích zariadení vyšlo zo šedej zóny, to znamená z oblasti, kde podnikali načierno do oficiálnej. Iba vtedy totižto môžu prijímať tieto rekreačné poukazy," vyzdvihol takúto výhodu ekonomický analytik Juraj Valachy.

Najviac turistov prespáva vo Vysokých Tatrách a v hlavnom meste Bratislave. Najčastejšími zahraničnými návštevníkmi našej krajiny sú Česi a Poliaci. Ďalej nás navštevujú Nemci a nováčikmi v slovenských dovolenkových rezortoch sú obyvatelia USA. „Do budúcnosti sa chceme orientovať na on-line marketing, pretože ďalšie vzdialenejšie trhy vieme určite týmto spôsobom podchytiť," uviedla Lenka Šprochová zo sekcie cestovného ruchu rezortu dopravy.

Podľa údajov Eurostatu prichádza na Slovensko menej turistov v porovnaní s priemerom v Európskej únii. Rezort dopravy preto pokračuje v kampani Slovakia - Good Idea. Spomínaná národná značka si v nedávnom prieskume „FutureBrand Country Index 2019 polepšila. V hodnotení 75 krajín sa vyšplhala o 24 priečok vyššie a v súčasnosti je na 35. mieste.

Zdroj: RTVS

Martin Prôčka Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame