Slovenská ekonomika spomaľuje

Slovenská ekonomika spomaľuje

Slovenská ekonomika už začala spomaľovať. Podľa analytikov tomu nasvedčujú najnovšie zverejnené údaje Štatistického úradu SR. Hrubý domáci produkt rástol medziročne v 2. štvrťroku 1,9-percentným tempom a spomalil z 3,7 % zo začiatku tohto roka. Analytici tiež pravdepodobne zhoršia svoje odhady rastu pre tento rok.

„Čísla ekonomiky v druhom štvrťroku sklamali. A hoci ich pravdepodobne ovplyvnili aj niektoré jednorazové faktory, nálada v európskej ekonomike naznačuje, že významnú korekciu smerom nahor nie je možné očakávať ani v nasledujúcich štvrťrokoch a ekonomický rast bude skôr ďalej slabnúť," očakáva analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák. Vplyv na vývoj slovenskej ekonomiky bude mať podľa analytikov najmä slabnúci externý dopyt, prejaviť by sa mal nielen v spotrebe domácností, ale aj v investíciách. „Riziká sú stále vychýlené prevažne smerom nadol. Neistota ohľadom formy brexitu i rozsahu a časovania ďalších protekcionistických opatrení v globálnej ekonomike by sa dali menovať ako hlavné rizika v externom prostredí, od ktorého je malá otvorená ekonomika, akou je aj Slovensko, extrémne závislá. Ich simultánne pôsobenie by v extrémnom prípade mohlo ekonomický rast vymazať aj úplne," hovorí Koršňák.

Dobrou správou nie je ani vývoj vo svete. Spomalenie hlási aj nemecká ekonomika, ktorá je so slovenskou previazaná obchodne. Zlé čísla hlási aj Čína.

Za spomalením rastu slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku tohto roka sú podľa ministra financií Ladislava Kamenického najmä externé faktory. Rast hrubého domáceho produktu však spomalil výraznejšie, než rezort očakával. Ak aktuálne spomalenie bude pokračovať v druhom polroku, situácia bude podľa ministra vážna. Pripustil aj ohrozenie cieľa vyrovnaného rozpočtu v tomto roku. Vyzýva preto ministrov, aby začali šetriť.

Zdroj: TASR


Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame