Zmena zákona o cirkvách

Zmena zákona o cirkvách

Cirkvi budú financované inak ako doteraz. Revízia zastaraného zákona prišla po sedemdesiatich rokoch. Poslanci Národnej rady schválili 16. októbra návrh zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností z dielne ministerstva kultúry. Podľa rezortu vznikla potreba zmeny zákona preto, lebo vznikol v diametrálne odlišnej politickej a spoločenskej situácii.

„Zákon vznikol po dlhodobej práci expertnej skupiny, ktorá vznikla na pôde ministerstva ešte v roku 2011 a v ostatných dvoch rokoch ešte viac zintenzívnila svoju prácu a našla variant, ktorý bol prijateľný pre štát, aj pre zainteresované cirkvi a náboženské spoločnosti," uviedol štátny tajomník Ivan Sečík.

Po novom budú napr. výšku mzdy duchovných určovať cirkvi. Doteraz boli mzdové tabuľky na rozhodnutí vlády. Systém priamej štátnej podpory cirkví sa však zachová. Nový spôsob financovania registrovaných cirkví má zohľadniť počet veriacich. Rozširuje takisto možnosti použitia štátneho príspevku.

„Zákon nahradí komunistickú legislatívu, ktorá sa snažila cirkvi kontrolovať a tento schválený zákon sa k cirkvám a náboženským spoločnostiam stavia s rešpektom a zohľadňuje aktuálne okolnosti ich pôsobenia a toto naozaj oceňujeme," reaguje predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

Schválenie zákona o financovaní cirkví víta aj predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku či vedenie gréckokatolíckej cirkvi.

Zdroj: RTVS

Martin Haraj Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame