Kontroly kvality potravín

Kontroly kvality potravín

Zanedbaná hygiena, potraviny po dátume spotreby či nepriznané látky v zložení, to sú najčastejšie problémy, na ktoré narážajú potravinoví inšpektori pri celoslovenských kontrolách. Od 1. januára do 30. októbra tohto roka zrealizovali kontrolóri 47 722 kontrol potravín na celom Slovensku. Medziročne ide o nárast o viac ako 6000 kontrol.

Ako uviedla na stretnutí s médiami ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, Slovensko patrí medzi najlepšie krajiny Európskej únie v oblasti kontroly bezpečnosti potravín. „Okrem toho na východnej hranici zachytávame zdravie ohrozujúce alebo inak nevyhovujúce produkty z krajín mimo EÚ. Čakajú nás cielené previerky vianočného sortimentu, na ktorých si každoročne dávame mimoriadne záležať," zdôraznila ministerka.

Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša kontrolovali všetky stupne potravinového reťazca - od prvovýrobcov až po kamenné a internetové obchody. „Posvietili sme si na výrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám neunikli ani trhoviská, predajné automaty, čerpacie stanice či e-shopy s potravinami," priblížil Bíreš.

Potravinoví inšpektori odhalili celkovo 10416 nedostatkov, čo je v medziročnom porovnaní o 2671 pochybení menej. Nedostatočná hygiena je celkovo najčastejším prehreškom, ktorého sa dopúšťali kontrolované subjekty. Medzi opakovanými nedostatkami sa vyskytovali aj nesprávne označené potraviny.

Kontroly štátnych inšpektorov sa zámerne konali nielen počas, ale aj mimo bežnej pracovnej doby, v rámci ktorej boli zistené nedostatky až v 32 percentách prípadov. Najčastejšie išlo o zanedbanú hygienu budov, prevádzok, technologických zariadení a pracovných pomôcok, ale aj o predaj potravín po dátume spotreby a po uplynutí minimálnej trvanlivosti.

Zdroj: TASR

Branislav Grman, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame