Odhalenie pamätníka v Európskom parlamente

Odhalenie pamätníka v Európskom parlamente

Na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli odhalili pamätník zavraždeného novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Zavraždených si na podujatí „Immortal Truth/Nesmrteľná pravda" uctila skupina europoslancov a predstaviteľov Európskej komisie za prítomnosti ich rodinných príslušníkov. Cieľom podujatia bolo vyzdvihnúť boj zavraždených novinárov za spravodlivosť, odhodlanie a odvahu, ktorú zoči voči skorumpovanému systému preukázali. „Obe vraždy - na Malte aj u nás na Slovensku - mali spoločného menovateľa. Boli to tie špinavé peniaze," vyhlásil v príhovore otec zavraždeného Jána, Jozef Kuciak. Vyjadril aj želanie, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že napredovaniu vyšetrovania pomôže hlavne vytvorenie európskej prokuratúry.

Mladý umelec z Považskej Bystrice Martin Mjartan, študent architektúry - odbor dizajn, vytvoril dielo z nehrdzavejúceho kovu a čierneho železa. Vonkajší nepriestrelný obal tvorí nápis "Immortal" so stopami po nastrelených guľkách a vnútri sa skrýva nápis "Truth". To podľa neho znamená, že pravda je vždy tak trochu skrytá a treba ju objavovať - ako to robili napríklad Kuciak a Caruanová-Galiziová.

Z Kuciakovej vraždy a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

Zdroj: SITA, TASR
Branislav Grman Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame